Blogs
Blog

Strikte functiescheiding: heeft ú die moeten beloven?

2 reacties
HH | Peter Hilz
HH | Peter Hilz

Beste officiële ziekenhuismedewerk(st)er,

Ik heb een vraag. Een die ik als niet-officiële medewerkster niet zelf kan beantwoorden. Misschien is het al lang geleden, maar denkt u alstublieft even terug. Bevatte de vacature waarop u gesolliciteerd heeft, de selectieprocedure die u doorlopen heeft of het sollicitatiegesprek dat u gevoerd heeft een speciaal onderdeel ‘functiescheiding’? En zo ja, moest u dan ook stellig beloven – zo niet zweren – u en de uwen strikt aan die scheiding te houden?

Een gekke vraag misschien, maar ik ben erg benieuwd naar het antwoord. Enerzijds omdat ik gewoon graag wil weten of mijn vermoeden klopt. En anderzijds omdat ik nu alvast wil inventariseren op welke afdelingen en in welke ziekenhuizen dit wel en niet zo is, zodat ik dat kan meenemen in de keuze voor een toekomstige werkplek. Een officiële dan wel, hè.

Nu vraagt u zich op uw beurt natuurlijk (en niet onterecht) af hoe ik bij deze vraag kom en waar dat vermoeden van mij precies op gebaseerd is. Wel, al beantwoordt u de vraag die ik u stelde, ik zal hier mijn antwoord op uw vraag geven. Bedankt alvast.

Ik denk als eerste aan die keer dat ik als coassistent even niets te doen had (lees: ik verveelde me behoorlijk) en dus aan een verpleegkundige aanbood wat bedden op te maken. Had ik wat te doen en kon zij mooi verder met de duizend andere taken die nog op haar lijst stonden. Niet snel daarna werd ik echter teruggefloten. Dat was niet de taak van de dokter – zelfs niet van die in opleiding – en die moest ik dan ook absoluut niet op me (willen) nemen. Een paar weken later deed zich eenzelfde soort situatie voor, maar dan in omgekeerde richting. Een verpleegkundige kwam me enigszins beschaamd vragen of ik een rotklusje voor haar wilde doen: het matras van een niet-mobiele patiënt even vasthouden, zodat zij hem met haar collega iets comfortabeler kon leggen. Op mijn antwoord dat dat helemaal geen rotklusje was, maar gewoon een onderdeel van goede zorg, antwoordde ze: ‘Dat weet ik wel, maar hier zijn jullie normaal niet voor.’

Ik denk dat u inmiddels snapt wat ik bedoel. Meer voorbeelden lijken me niet nodig. Tenzij u daar behoefte aan heeft natuurlijk, laat maar weten. Doet u alstublieft geen moeite om mij verklaringen te sturen; heel attent, maar die heb ik in de loop der tijd al voldoende ontvangen om ze niet meer te geloven. Geef liever aan waar in ons land ik strakjes moet gaan werken. Waar schoonmaker en arts, secretaresse, verpleger en de co één team zijn, elkaar helpen, ondersteunen, aanvullen en waarderen. Waar iedereen een functie heeft, die leidt, en toch niet limiteert.* Waar zorg nog echt van samen is. En kwaliteit regeert. 

Nogmaals dank,

Trude

* Als vanzelfsprekend binnen de kaders van de wet.


meer van Trude

verpleegkunde
 • Trude

  Trude is recent afgestudeerd en werkt nu als arts-onderzoeker Kinderneurologie. Nog regelmatig blikt ze terug op haar coschap-ervaringen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Co de Co

  Coassistent, Rotterdam

  Bij ons in Rotterdam is een week eten rondbrengen en bedden verschonen inmiddels ingebouwd in het vaste rooster bij het coschap gynaecologie, in verband met de schaarste van coschapplekken. Bevallingen heb ik helaas tijdens deze 5 weken coschap helem...aal niet gezien. Ik kan echter bedden opmaken als de beste!

 • Martin Olieman Bonne

  Huisarts, Ommen

  Beste Trude,

  Het lijkt me duidelijk, je kunt prima als huisarts aan de slag! Ik ben niet te beroerd om een urine na te kijken als de assistente druk is, of om de patiënt te woord te staan aan de balie als ik toevallig langsloop. Ik denk dat dit bi...j de meeste huisartsen zo is, de teams zijn klein, de collegialiteit groot. Het grote verschil met de kliniek is waarschijnlijk dat je direct het effect merkt van deze collegialiteit: de sfeer blijft goed, de patiënt is tevreden en het is ook nog eens een stuk efficiënter. Succes met je keuze.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.