Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

Steriel staan

1 reactie

Heb je ooit steriel gestaan? Nee. Nog nooit. Heb je wasinstructies gehad? Nee. Ook niet. De arts-assistent kijkt me aan en weegt af of ze het waard vindt om het me uit te leggen.  Ze pakt een sponsje. ‘Kijk, dit is wat je moet doen.’ Ze legt me in 10 seconden uit hoe ik mijn handen moet wassen. ‘En goed onder je nagels schoonmaken!’ roept ze me na, terwijl ze de ok binnenloopt. Daar sta ik dan in mijn eentje in de lege gangen van het ok-complex. Ik was mijn handen en ben klaar voor mijn eerste keer ok. Goed, lieve coassistenten in spe, dit is wat er gebeurt. Je komt binnen op ok, en daar staan heel veel mensen. Wees niet bang, stap op iedereen af, en stel jezelf gewoon voor. ‘Hoi, Avin, ik ben de co’, zeg ik vrolijk. ‘Schrijf je naam maar op het bord’, fluistert de ok-assistente mij in mijn oor. Ik  hol naar het bord en schrijf mijn naam op bij ‘coassistent’. Als je steriel mag staan, is dat heel cool. De ok-assistent geeft je je jas aan. Die moet je dan als een soort ninja proberen aan te trekken, want je handen mogen de buitenkant niet aanraken. Die verdomde mouwen zijn ook altijd te lang. Dan komen ze met handschoenen. ‘Wat is je maat?’ ‘Medium’, antwoord ik. Ze barsten in lachen uit. Nee, qua cijfer. ‘Wat?’ Dit is serieus net zoals die broeken in de H&M. Geen normale maat 36-38-40-42, maar W28L30. ‘Geen idee’, glimlach ik verlegen. ‘Hier, maat 7 past je vast.’

‘Hou je handen lager. Niet zo laag, hoger. Niet de lamp aanraken met je handen. Niet zo dicht met je hoofd op de patiënt. Hou je rug recht. Draai de camera de andere kant op. Waar is je spatbril? Inzoomen met die camera! Hou dit klemmetje maar vast. ‘Sis’; dat is codewoord voor de diathermie op de pincet houden. Wist ik ook niet hoor. Opeens begin ik heel erg te zweten, wordt het een beetje zwart voor mijn ogen, en word ik licht in mijn hoofd. Nog eventjes volhouden, Avin. Je staat fucking steriel. Niet dat ze zonder jou niet verder kunnen, maar toch. Die klemmen die je moet vasthouden zijn vast van levensbelang. Nee het gaat echt niet meer. ‘Ik voel me niet zo goed.’ Ze kijken me aan: ‘Stap maar achteruit. Laat de klemmen rustig los.’ Ik stap achteruit en ga zitten op een krukje. ‘NEE, NIET OP DE KRUK, GA OP DE GROND LIGGEN!’ Ik sta weer op van de kruk. Ja hoor, zwart voor mijn ogen en ik begin te wankelen.

Iemand vangt me volgens mij op van achter. Voor ik het weet lig ik op de grond, en liggen mijn benen over het krukje heen. Een lieve ok-assistente trekt mijn jas uit en blijft bij me. Ze loopt met me mee naar de koffiekamer en geeft me wat limonade. ‘Ik voel me zo stom. Wat gênant dit.’ ‘Nee, natuurlijk niet. Kom maar weer terug als je je wat beter voelt. Ik loop weer naar binnen en mag weer steriel staan. ‘Sorry allemaal, ik weet niet waarom dat gebeurde.’ De twee chirurgen staan te opereren. ‘Ben je zwanger?’ vraagt de een. Ik barst in lachen uit. ‘Nee, gelukkig niet!’ ‘Ben je verliefd?’ vraagt de ander. Ik vind het maar een beetje vreemde vragen, maar ze vinden zichzelf heel grappig. Dus dan doe je maar gewoon mee. ‘Misschien’, antwoord ik mysterieus. Ze lachen me uit, en ik lach mee als een boer met kiespijn. Wat een stereotype van ‘de coassistent’ ben ik toch ook.

Beeld: iStock
Beeld: iStock
Blogs coschappen
 • Avin

  Van coassistent tot arts-assistent; Avin deelt al lange tijd haar ervaringen tijdens haar opleiding tot arts. Avin is inmiddels afgestudeerd en is anios Interne Geneeskunde in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Haar ervaringen als beginnend arts zullen verder te volgen zijn op Medisch Contact.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Jos H.A. Vollebergh , Gynaecoloog, Heesch 08-09-2016 13:59

  "Beste Avin,
  Je beschrijft het heel leuk maar dit is echt niet zoals het hoort.
  Een nieuwe co dient uitgebreid was- en kleedinstructies te krijgen, eventueel van iemand van de OK, bij de introductie. Is dat daar niet de gewoonte? Misschien een goede reden om dat eens aan te kaarten.
  Succes met je verdere carrière!"

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.