Blogs
Berend
2 minuten leestijd
Blog

St. Jantjeskruid vergaat niet

Plaats een reactie

Jantje belt. Jantje is een ras-Amsterdammer met slechte bloedvaten. ‘Hé gabber, weet je welke dag het vandaag is?’ ‘Nee?’ ‘Vandaag is het een jaar geleden dat jullie m’n benen eraf hebben gezaagd. Ik dank God op m’n blote knietjes dat jij er toen was om me rustig te maken, man’ ‘Die heb je niet meer Jantje.’ ‘Haha rotzak, dat is waar ook.’

Het is inderdaad precies een jaar geleden, dat Jantje een dubbele bovenbeen-amputatie onderging, en ik daarbij mocht leren en assisteren. Sindsdien hebben we contact. Ansichtkaarten met blote vrouwen erop. Hij vertelt over zijn leven, ik over het mijne. Na zijn opname volgden er nog drie. ‘Maar Jantje vergaat niet, hè kerel, dat weet je.’ Ook moest er nog een stuk van zijn stomp af. Daar was hij niet helemaal tevreden over geweest. Durante ok had iemand een instrument laten vallen, waardoor hij onnodig lang (‘onverdoofd, gabber!’ – hij had een ruggenprik gekregen) op tafel had gelegen. ‘Ja, die Jan-Pipo van Clownsberg liet het zo uit z’n handen vallen. Als het m’n hulpmonteur was geweest, had ik hem van driehoog naar beneden geflikkerd!’

Iedere keer als hij belt of schrijft, bedankt hij me. Daar word ik een beetje ongemakkelijk van. De essentie van coschappen lopen ligt voor mij in het leren omgaan met patiënten. Het is vast fijn om de 83 oorzaken van een acuut op chronische nierinsufficiëntie paraat te hebben, maar een snelle Google werkte ook. Liever stak ik mijn tijd in een extra rondje afdeling. Doordat Jantje mij alle emoties rondom zijn operatie toevertrouwde, zag ik niet alleen hoe zijn lichaam op ziekte reageerde, maar hoorde ik ook hoe zijn hoofd ermee omging. Hij gaf me de kans vanuit zijn perspectief te leren. Daarvoor mag ik hém op mijn blote knietjes danken.

Over twee weken start ik als anios. Nu begrijp ik dat je niet met elke patiënt een fantasie-opstelling van 50 jaar Nederlands elftal kunt maken. Er zal ook wel eens iemand zijn die minder sympathie oproept. Maar het is goed om je dan te bedenken dat niemand voor zijn lol wordt opengesneden. En er op elk bed, uiteindelijk een Jantje ligt.

PS: Mocht je benieuwd zijn geworden naar de fantasie-opstelling, hieronder mijn eerste stukje in de Volkskrant over Jantje.

Volkskrant
Volkskrant
Meer van Berend

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.