Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

Ontwaken - Luus Koster

Plaats een reactie

Ik wacht nog even tot iedereen op de operatiekamer beschikbaar is voor de time-outprocedure. Ondertussen sta ik nog wat te kletsen met de patiënt. ‘U kunt straks uw droom uitkiezen. Als u denkt aan iets moois of iets waar u graag over droomt, dan gaat u daarmee verder tijdens de narcose’, zeg ik. Tenminste, dat hoor ik de anesthesioloog dagelijks zeggen. En die is even druk, dus hou ik het riedeltje. De 19-jarige meid met appendicitis begint te glimlachen. De anesthesioloog die er inmiddels bij is komen staan, wil wel weten waar ze over gaat dromen straks. Ik zie haar twijfelen. Ik suggereer snel dat ze het ook voor zichzelf mag houden.


Na de laparoscopische appendectomie ontwaakt ze. ‘Waar zijn de mooie mannen?’ roept ze uit. Aha. Lekker gedroomd dus.

Wonderlijk spul, die propofol, of Sufenta, of dormicum of wat ook die levendige dromen geeft.

Gisteren ontwaakte een patiënt heel anders uit de narcose. Die had waarschijnlijk het preoperatieve droomriedeltje niet gekregen. Na de operatie ging hij rechtop op de operatietafel zitten, sloeg om zich heen en riep alleen maar ‘Ga weg. Ophouden nou. Niet doen. Doe niet zo vervelend.’ Het was nog een hele klus om de obstinate jonge sterke man met vijf man in bed te krijgen. Na enige minuten leek de patiënt te ontwaken. ‘O, sorry, ik dacht dat ik thuis was.’ Gezellige boel daar thuis.

Patiënten weten van het ontwaken vaak niets meer na de operatie. Toen ik de 19-jarige meid met appendicitis een hint gaf over aantrekkelijke mannen, keek ze me betrapt aan. Ze wist niet dat ze hierover iets had gezegd.

Dat is helaas ook vaak zo als je patiënten postoperatief wilt vertellen hoe de operatie is gegaan. Het is nog een hele klus om in te schatten of de patiënt de volgende ochtend ook nog weet dat je ze postoperatief hebt gesproken. Als je te vroeg langsgaat, dan heb je kans dat ze achteraf zeggen nooit de operateur te hebben gesproken. Als je pas de volgende dag langsgaat, dan hebben ze misschien een nacht in onzekerheid gelegen. Dat is voor mij vaak een extra reden om de familie na de operatie te bellen. Dan is de operatie-informatie in ieder geval binnen handbereik mocht de mist tijdens mijn postoperatieve bezoek nog niet zijn opgetrokken.

Een van de bizarste ‘droom’-ervaringen had ik als eerstejaars na een liesbreukoperatie bij een jonge man. Na de preoperatieve ‘kies een mooie droom’-riedel ging de patiënt rustig slapen. Bij het steriel afdekken zat de penis in half-erectiele toestand vervelend in de weg. Postoperatief, aan het eind van de middag, bezocht ik de patiënt op de afdeling om te vertellen hoe de operatie verlopen was. Terwijl ik de zaal opliep begroette hij mij vrolijk: ‘Ha dokter. Ik heb over u gedroomd tijdens de operatie.’

Luus Koster

  • Luus Koster

    Luus Koster (pseudoniem) schreef van 2012 tot en met 2014 over haar ervaringen als chirurg in opleiding.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 


vacatures voor studenten

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.