Blogs
Blog

Omringd door een koor van engelen

Plaats een reactie

Laatst trad ik op met Echo, het studentenkoor van de faculteit geneeskunde in Utrecht. Als onderdeel van de Lichtjestocht zongen we zes stukken, meerdere malen, in de Wilhelminakerk. We wisselden af met een fluitensemble. Gezinnen met kinderen verkleed als engeltjes en herders kwamen af en aan de kerk in om naar ons te luisteren. Het was in deze setting dat ik mij iets realiseerde: hoe waardevol het is om artsen in spe om je heen te hebben.

Van tevoren werd ons verteld dat het in de kerk zo’n 17 graden zou zijn. Hoewel ik van mezelf geen koukleum ben, moet ik toegeven dat mijn doorbloeding niet optimaal is. Mijn spierpomp werkt matig en mijn geringe spiermassa verbrandt weinig calorieën. Daarnaast zit ik meer dan een ander stil. Ik koel dus snel af, al helemaal met 17 graden of minder. Laagjes en dikke sokken helpen tijdelijk, want als ik het eenmaal koud heb, kun je mij met driehonderd wollen dekens toestoppen – ik warm alleen weer op met behulp van een externe warmtebron. Een kruik, een kachel of een warm persoon.

De commissie van het koor bleek zich voortreffelijk te hebben voorbereid. Ik hoefde er niet eens om te vragen, dat was het allerfijnste. Het begon met een dekentje dat zonder pardon over mijn schoot werd gedrapeerd. Later kwam er een warme kruik. En toen hete thee met koekjes. Uiteraard zou elke zorgzame persoon deze moeite doen voor een meid met een slechte doorbloeding, maar ik durf wel te stellen dat artsen in spe een stapje verder gaan. Die zien mij op dat moment misschien toch een beetje als een patiënt (misschien wel onbewust), en geloof mij, dat heeft een enorme waarde. Soms mag je namelijk gewoon even verzorgd worden. Soms mag je gewoon even patiënt zijn. Afhankelijk zijn. Kwetsbaar. Dan kun je véél beter genieten van engeltjes, herders en kerstliederen, en dat is toch waar het om draait – kunnen genieten van kleine, fijne dingen, met een warme kruik op schoot.

Lees ook
  • Soete Meertens

    Dit is Soete en zij studeert geneeskunde – in een rolstoel. Door een polyneuropathie van onbekende origine is zij slecht ter been en worstelt zij dagelijks met de gevolgen van een lichamelijke beperking. In deze blog geeft zij een inkijkje in de wereld van de patiënt, maar dan vanuit het perspectief van een dokter in opleiding.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.