Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

‘Je hebt mij hélemaal leeggetrokken’

Plaats een reactie
Getty Images
Getty Images

Momenteel ben ik bezig met mijn laatste coschap. We zijn in consult gevraagd bij een patiënte door haar hoofdbehandelaars; ze hebben haar namelijk uitspraken horen doen die psychotische symptomen doen vermoeden. Patiënte zelf heeft laten vallen dat ze niets met de psychiatrie van doen wil hebben.

We hebben afgesproken dat we zelf aan mevrouw zullen vragen of zij met ons in gesprek wil en indien zij hier niet voor openstaat wij dit zullen respecteren. Nadat wij ons hebben geïntroduceerd bij haar schudt patiënte nee. ‘Ja daar ga ik dus niet aan meewerken hè, met mijn hoofd is niets mis.’

Shit, dat is jammer. De arts-assistent probeert te inventariseren waarom zij dit niet wil, om zo eventueel een ingang voor een gesprek te krijgen. Dit doet zij heel subtiel en voor wij er erg in hebben tikken de minuten voorbij en vertelt patiënte over haar thuissituatie en haar visie op alternatieve geneeskunde. 

Patiënte komt in gesprek niet direct psychotisch over. Wel heeft zij een visie op de wereld die mogelijk niet door het gros van de samenleving wordt gedeeld, maar ik vind dit juist erg interessant.

‘Ik heb nu mijn energiestenen niet bij me, dus ik kan nu niet zoveel.’ ‘Energiestenen?’, vraagt de arts-assistent. ‘Zal ik jou eens wat zeggen’, richt patiënte zich directief tot de arts-assistent. Ik merk dat ik zeer benieuwd ben wat er nu gaat komen en ik doe een klein stapje naar voren. ‘Jij hebt een groot probleem. Dat wist je misschien zelf niet, maar ik denk dat jij eerst aan jezelf moet werken.’

‘O’, zegt de arts-assistent, ‘wat heb ik dan precies voor een probleem als ik vragen mag?’

‘Je hebt mij hélemaal leeggetrokken qua energie. Jouw collega trekt niet zo aan mijn energie, maar jíj! Dit heb ik nog niet eerder in dit hele ziekenhuis meegemaakt!’ Ik merk dat ik moeite heb om mijn gezicht in de plooi te houden, maar de arts-assistent rondt het gesprek zeer respectvol en vriendelijk af.

Op de terugweg naar de psychiatrie schieten we in de lach. Even ‘ontladen’ met positieve energie!

meer van Arlette

coschappen
  • Arlette

    Arlette (25) is bezig met de laatste coschappen. In haar blogs vertelt zij door middel van anekdotes wat zij als coassistent meemaakt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 


vacatures voor studenten

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.