Blogs
Soete Meertens
Soete Meertens
1 minuut leestijd
Blog

In de jaren zestig had ik geen schijn van kans gehad

Plaats een reactie

Als ik één bron van inspiratie zou moeten noemen, is het absoluut mijn opa. Als 10-jarig jongetje verzorgde hij de zieken en gewonden in een jappenkamp op Java. Hij verloor er zijn vader aan tuberculose. Terug in Nederland besloot hij: dokter, dát is wat ik worden wil.

Hoewel hij gestudeerd had voor kinderarts, bezorgde zijn uitgebreide werkervaring op St. Lucia, een tropisch en toen nog slecht bereikbaar eiland, hem een hele bak kennis over van alles en nog wat. Infectieziekten, parasieten, trauma, gynaecologie – je kunt het zo gek nog niet verzinnen, of hij maakte het mee. Al meermaals wenste ik dat ik hem had kunnen zien werken. Hoe pakte hij in die tijd dingen aan? Zonder geavanceerde technologie, elektrisch verstelbare ziekenhuisbedden of mobiele telefoons? Zonder CRP-sneltests of draagbare ecg-apparaten? En zonder ooit iets van communicatieonderwijs te hebben gehad?

Dat ik uiteindelijk voor geneeskunde heb gekozen, heeft in hem een vuur aangewakkerd. Hij leest mijn blogs, hij mailt me met vragen over de opleiding, en ik weet dat hij zich regelmatig afvraagt hoe het nou moet met mijn beperking in combinatie met deze studie. Samen kwamen we een keer tot de conclusie: de opleiding is nu absoluut niet meer wat het ooit geweest is, in positieve zin. Als ik in de jaren zestig dit avontuur was aangegaan, had ik geen schijn van kans gehad. Het begrip ‘inclusiviteit’ bestond denk ik nog niet. Studieadviseurs, coaches en tutoren ook niet. Rolstoelen met aankoppelbare motortjes al helemaal niet.

Daarom ben ik ontzettend dankbaar voor het feit dat ik in de 21ste eeuw geboren ben. Er is zoveel mogelijk – niet alles, maar mijn kans om dokter te worden is in ieder geval aanvaardbaar. En hopelijk maakt dat mij over een paar jaar een héél trotse, 21ste-eeuwse dokter Meertens.

Lees ook
  • Soete Meertens

    Dit is Soete en zij studeert geneeskunde – in een rolstoel. Door een polyneuropathie van onbekende origine is zij slecht ter been en worstelt zij dagelijks met de gevolgen van een lichamelijke beperking. In deze blog geeft zij een inkijkje in de wereld van de patiënt, maar dan vanuit het perspectief van een dokter in opleiding.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.