Blogs
Blog

‘If you do not shoot, you cannot score’

Geduldig zit ik bij het multidisciplinair overleg. Geen idee waar het precies over gaat. Veel mailtjes en probeerseltjes hebben me naar deze plek en dit moment geleid. Als ik maar zo enthousiast mogelijk tegen zoveel mogelijk artsen zou vertellen wat m’n plan was, moest er wel iemand zijn die me kon helpen, dacht ik. Vol goede moed zal ik zo naar de professor lopen, de openingszin goed in het koppie.

Plots is de vergadering afgelopen en uitgerekend de prof beent als eerste weg. Dit gaat niet gebeuren. Ik spring op en zet een tackle in: ‘Hoi professor, mijn naam is Berend. Ik had u gemaild of u mij kon helpen. Ik zou heel graag mijn wetenschappelijke stage in Spanje doen, m’n oma is Spaanse en misschien had u nog een leuk projec…’. Geamuseerd draait hij zich om: ‘Ah jij bent die jongen die lekker op vakantie wil!’ ‘Haha nee hoor, professor, ik wil daar graag verder Spaans leren en een mooi onderzoek uitvoeren wat dan oo…’ ‘Lekker op vakantie naar Spanje! Ja dat zou ik ook wel willen. Waar gaat de reis naartoe? Ik heb connecties in Madrid, Barcelona en Sevilla, zeg het maar.’ ‘Ik wil graag op vakantie naar Barcelona meneer.’ ‘Kijk, dan gaan we dat regelen.’

Een halfjaar lang getouwtrek tussen Nederland en Spanje volgt. Een gigantisch vriendelijke hoogleraar chirurgie wil me graag ontvangen in Barcelona, maar de Catalaanse universiteit werkt niet mee. Covid, geen officieel samenwerkingsverband, problemas, problemas, problemas. Na een virtuele stoeipartij tussen de twee international offices komt het definitieve antwoord: helaas pindakaas.

Ik laat de teleurstelling een weekje bezinken. Voordat ik met wat vrienden naar Ajax ga, probeer ik het met een zondagsschot nog één laatste keer. Of ik misschien onverzekerd zou mogen komen, zonder dat de uni er iets van afweet. Het klinkt niet echt aanlokkelijk, bedenk ik bij het versturen. In datzelfde kader sluit ik af met: ‘As Johan Cruijff once said: “Als je niet schiet, kun je niet scoren”, which means “If you do not shoot, you cannot score”. Thank you so much for your consideration.’ FC Groningen wordt met 3-0 opgerold en terwijl ik tevreden de Johan Cruijff Arena uitloop, open ik mijn mail. ‘Dear Berend, I’ll be more than happy to host you here. As J Cruijff also once said “Salid al campo y disfrutad”: “Go to the field and enjoy”.’

En genieten is wat ik deed. Zes maanden die voelden als één maand. Ik werd fantastisch opgevangen en kreeg alle vrijheid om kliniek en onderzoek te combineren. De ene dag liep ik in het Spaans visite, de volgende zat ik aan mijn onderzoek en de dag erna mocht ik met de DaVinci oefenen, een operatierobot waar de Nederlandse co niet eens aan mag ruiken. In de ochtend je eerste hechtingen in een stoma, daarna lekker naar het strand. Ik kreeg alle ruimte om te doen wat ik wilde, als ik het maar zou regelen. Bijkomend voordeel van die vrijheid is dat je alles wat je doet enthousiast, en met volle overtuiging doet. Hoe anders dan vijf dagen verplicht tien uur beunen bij een coschap, waarvan je de helft in een kamertje brieven zit te tikken. Maar goed, dat is weer een heel andere discussie.

Gigantisch dankbaar ben ik voor iedereen die dit avontuur mede mogelijk heeft gemaakt. In volgorde van verschijning: dr. Van der Bilt, prof. Bemelman, prof. Espin Basany, prof. Pellino, Miquel & Alejandro. Aan alle Arts in Spe-lezers zeg ik: mocht je even aan je vastgeroeste curriculum willen ontsnappen, wees dan brutaal en zet die tackle in. Je zult er geen geel voor krijgen, en al helemaal geen spijt.

Meer van Berend

  • Berend

    Hier vind je de blogs van Berend van Doorn over wat hij als geneeskundestudent heeft meegemaakt. Inmiddels is hij anios en schrijft hij blogs voor Medisch Contact.  

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.