Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
Blogs
Blog

Het co-effect

Plaats een reactie

Ik had er weleens verhalen over gehoord maar het was me nog nooit overkomen. Tot vorige week.

Ik zal me nog even goed voorstellen. Ik ben de coassistent, dat betekent dat ik dokter in opleiding ben. Voor nu betekent dat praktisch dat ik u een aantal vragen zal stellen over uw klacht. Dan ga ik dat bespreken met de gynaecoloog, die zit hiernaast in de kamer. Daarna haal ik u op en gaan we met de gynaecoloog samen de hoofdlijnen bespreken en gaan we het verdere beleid bepalen.

Ze is een nieuwe patiënte, met postmenopauzaal vaginaal bloedverlies en ik mag haar als eerste zien. Ze doet haar verhaal. Ik stel mijn vragen. Vraag sommige dingen voor de zekerheid nog dubbel. ‘Dus, als ik het goed begrijp, heeft u vanaf oktober tot nu niet meer gevloeid?’ ‘Ja, klopt. Helemaal niks.’ zegt ze. ‘Goed, dan heb ik het verhaal compleet en zal ik dat even bespreken met de gynaecoloog.’

We bespreken haar verhaal, mijn DD en voorgesteld beleid. ‘Maar wat ik niet snap, is waarom ze nou hier is, als de laatste keer dat ze gevloeid heeft in oktober is. Ze zei tegen mij dat de afspraak al stond en dat ze toch nog wilde komen.’ We gaan het zien, zegt hij. Ik ga haar weer ophalen. Hij stelt haar nog een vraag: ‘Dus u heeft vanaf oktober tot nu niet meer gevloeid?’ ‘Jawel! Twee weken terug nog.’ De gynaecoloog kijk me aan met een blik van: dus toch wel. Mijn mond valt open van verbazing. Ik word rood, begin te twijfelen aan mezelf.

Is. She. Serious. Right. Now. ‘Kijk, dat was eventjes niet duidelijk voor ons’, zei de gynaecoloog. Gelukkig zet hij me niet voor lul. Dat heeft zij al gedaan namelijk. We gaan naar de onderzoekskamer en ze kleedt zich om achter de gordijntjes. De gynaecoloog wenkt me dat ik het speculumonderzoek mag doen en dat hij de echo zal maken. Ik maak verwoed gebaren en zeg dat ik het echt had gevraagd. Hij begint geluidloos te lachen. We bespreken haar nog na. ‘Oké, ik heb dat dus echt drie keer gevraagd aan haar hè, en dan zegt ze opeens iets anders! Hij begint weer te lachen. ‘O echt fantastisch. Ik heb dit zelf zo vaak meegemaakt. Heerlijk om het terug te zien.’ Ik word gerustgesteld.

Ladies and gentlemen, coassistenten in spe, dit is het co-effect. Patiënten houden cruciale en plottwistende feiten in de anamnese achter bij jou, en vertellen dit alleen aan de arts. Het is iets van alle tijden. Geen zorgen! Typisch gevalletje van ‘it’s you, not me.’

Blogs
  • Avin

    Van coassistent tot arts-assistent; Avin deelt al lange tijd haar ervaringen tijdens haar opleiding tot arts. Avin is inmiddels afgestudeerd en is anios Interne Geneeskunde in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Haar ervaringen als beginnend arts zullen verder te volgen zijn op Medisch Contact.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.