Blogs
Blog

‘Gewoon even uw stem horen’

Plaats een reactie

‘Ja, ze ziet niet zoveel mensen meer hè, als je niet direct in de kliniek werkt’, besluit ik m’n betoog tegen een collega aan de telefoon. Achteraf denk ik: hoeveel recht van klagen heb ik? Ik woon niet alleen, ben gezond, maak regelmatig met iemand een wandeling en start Skype, Zoom, Teams of een van de andere 25 media op als ik even wil sparren over het een of ander. En ik denk terug aan een telefoontje van een tijd geleden…

Tijdens de eerste covidgolf werkte ik – als werknemer-co – op de zogenaamde ‘schone spoed’ van de afdeling Interne Geneeskunde. Ik zag niet-van-hét-virus-verdachte patiënten, gaf testuitslagen door of regelde logistieke zaken. En af en toe stond ik patiënten te woord, die op een of andere manier rechtstreeks naar de cotelefoon belden.

‘Ik bel voor een nieuw recept voor de medicijnen van mijn vrouw’, klonk het. De stem deed een 80-plusser vermoeden. ‘Ze is pas geopereerd en nu moet ze van die nieuwe pilletjes.’ We kwamen er samen niet echt uit wat voor operatie mevrouw precies had ondergaan (iets aan haar been), maar dat het – gelukkig – niet de internist was die de operatie had uitgevoerd, was duidelijk. ‘Ik weet het allemaal niet hoor’, zei meneer. ‘De mevrouw die ons hier normaal gesproken bij helpt, mag niet komen vanwege het virus. En kinderen hebben we niet.’

‘Wel, ik denk dat u de poli Chirurgie moet hebben’, zei ik. ‘Via de website van het ziekenhuis kunt u het juiste telefoonnummer vinden.’ Lange stilte. Slechte zorg. Vlug zocht ik in de klapper het nummer van de poli Chirurgie. Meneer noteerde. Ik vroeg of ik verder nog iets voor hem kon betekenen. Weer een stilte. ‘Kunnen we gewoon heel even praten? Niet over iets bijzonders, maar gewoon zodat ik uw stem nog even kan horen.’ Geen ode aan mijn stem, wel een uiting van enorme eenzaamheid. Een minuut of tien later beëindigen we ons gesprek. ‘Bedankt dokter, bedankt. Hopelijk duurt het niet lang meer.’

lees meer van trude
  • Trude

    Trude is recent afgestudeerd en werkt nu als arts-onderzoeker Kinderneurologie. Nog regelmatig blikt ze terug op haar coschap-ervaringen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.