Blogs
Blog

Blog Myrthe - Googlitis

Plaats een reactie

‘Hé, jij studeert toch geneeskunde? Ik heb al een week een bultje in mijn nek, kan je even kijken?’ Natuurlijk kan ik dat! Ik studeer namelijk inderdaad geneeskunde, al iets meer dan één heel jaar. Als vanzelfsprekend heb ik dus zonder enige moeite de volledige differentiaaldiagnose van ‘bultje in nek’ paraat, inclusief de richtlijnen en bijbehorende adviezen uit de NHG-standaard! Ga anders maar alvast liggen, dan kan ik ook gelijk beginnen met de behandeling, want al die dingen heb ik allemaal geleerd in mijn eerste jaar! Said no one ever.

Dit is hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat: ‘Een bultje in je nek? Eens even voelen. O ja... Hij voelt op zich wel... hard? Misschien zit daar een lymfeklier? Even googelen waar de lymfeklieren zitten. Ja, de helft van de links die bij Google verschijnen gaat inderdaad over kanker, maar nee je hebt echt geen kanker hoor! Echt niet!!!’

Wat een beginnersfout, Google om hulp vragen. Iedereen weet dat google op medisch gebied de grootste pessimist ter wereld is. Welk symptoom je ook googelt, de kans is groot dat je blijkt te lijden aan een zeldzame aandoening, een terminale auto-immuunafwijking, en bovendien altijd aan kanker.

Ik weet zeker dat als je het Google vraagt, zelfs met een droge mond het einde nabij blijkt. Even controleren en ja hoor! De bovenste link bij de zoekterm ‘oorzaken droge mond’ noemt al hiv, auto-imuunziekten, neurologische aandoeningen en niet te vergeten kanker als zeer plausibele verklaringen. Nogal zorgwekkend, aangezien mijn mond al de hele middag vrij droog is.

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen bij een dergelijk bericht toch liever even een bezoekje aan de huisarts brengen dan af te wachten tot, als gevolg van het syndroom van Sjögren, (ik citeer) ‘het eigen gezonde weefsel compleet vernietigd is’. Want zoals vaak voorkomt bij deze ziekte, ben ik de laatste tijd eigenlijk ook nogal moe. En maandag had ik nog hoofdpijn! En negen op de tien patiënten is vrouw! Daar heb je het al. Het lijkt erop dat ik inderdaad slachtoffer ben geworden van deze aandoening, waarvan ik een aantal minuten geleden het bestaan nog niet eens afwist.

Deze angst voor bepaalde ziekten als gevolg van zoeken op het internet is trouwens ook weer een stoornis op zich, namelijk cyberchondrie. Heb je toch altijd een diagnose achter de hand als dit soort mensen later naar je praktijk komt.

Nee, Google is nou niet bepaald op de markt gebracht om mensen gerust te stellen over de oorzaken van hun klachten. Google is meer een sensatiezoeker, die hoopt op iets spannends met een hoge mortaliteit dat het liefst ook nog veel smerige plaatjes oplevert.
Dan kan je het toch beter aan mij vragen. Ik mag dan nog niet zo veel weten, ik weet in elk geval dat het vast allemaal wel mee zal vallen. Kijk, aan zulk advies heb je nog eens iets!

Myrthe

Meer blogs van Myrthe

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
kanker nhg
  • Myrthe

    Myrthe (23) wacht op het moment dat ze met haar coschappen kan beginnen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.