Zorgminister Kuipers tast in de buidel voor postcovid
Plaats een reactieZorgminister Ernst Kuipers stelt ruim 32 miljoen euro extra beschikbaar voor een meerjarig onderzoeksprogramma naar postcovid en een expertisenetwerk.
Het expertisenetwerk en onderzoeksprogramma vallen onder het programma ‘Onderzoek en kennisdeling postcovid’ waarvoor de minister nu 32,25 miljoen extra beschikbaar stelt in de periode 2023 tot en met 2026. Het doel hiervan is om patiënten met postcovid meer toekomstperspectief te bieden, aldus het ministerie van VWS.
Expertisenetwerk en onderzoek
Door het meerjarige onderzoeksprogramma wil VWS meer te weten komen over aanhoudende klachten na een covidbesmetting. Het expertisenetwerk moet ervoor zorgen dat effectieve behandelingen snel bij patiënten en zorgprofessionals komen. Kuipers heeft ZonMw gevraagd het expertisecentrum op te zetten en uit te zoeken welk ‘aanvullend onderzoek nodig is om het meerjarig onderzoeksprogramma vorm te geven’.
In een brief aan de Kamer schrijft Kuipers dat VWS ‘voor een bedrag van ruim 14 miljoen euro verschillende onderzoeken blijft financieren’. 10 miljoen hiervan was al voor onderzoek naar de diagnostiek, behandeling en organisatie van zorg van postcovid via ZonMw.
Overbruggingsperiode
Stichting Long COVID, niet betrokken bij het plan van de minister voor een expertisenetwerk en meerjarig onderzoeksprogramma, meldt: ‘Het is zeer belangrijk dat dit geld er komt’. Maar de stichting verwacht dat het wel een jaar kan duren voordat het overheidsgeld daadwerkelijk bij de onderzoekers belandt. Die periode kan de stichting naar eigen zeggen overbruggen door het snel opstarten van een onderzoeksconsortium van samenwerkende umc’s.
Infrastructuur
De stichting ontving onlangs een donatie van 1 miljoen euro van de stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). Eerder zei Ellen Bark, voorzitter van Stichting Long COVID, in het radioprogramma Nieuws&Co dat die de umc’s gevraagd heeft onderzoeksideeën in te dienen. Binnen acht weken hoort de indiener of het verzoek wordt gehonoreerd.
De stichting wil zo bereiken dat de infrastructuur voor onderzoek en samenwerking er is zodat ‘als het grotere overheidsgeld komt, dat effectiever kan worden ingezet’. Volgens medeoprichter Annelies Bos, gynaecoloog en zelf longcovidpatiënt, is ‘het nu een logische stap om te versnellen en tot een gezamenlijke aanpak op het gebied van onderzoek te komen tussen het ministerie van VWS en onze stichting.’
Lees ook- Er zijn nog geen reacties