Vroege ochtendronde mede oorzaak van slaaptekort patiënten in ziekenhuizen
Plaats een reactiePatiënten die opgenomen liggen in het ziekenhuis slapen slecht. Eva Sabine van den Ende roept met haar proefschrift op tot een ‘wake-upcall’. De vroege ochtendronde van de verpleegkundigen blijkt de meeste invloed te hebben op het (vroege) ontwaken van patiënten, zo blijkt uit haar onderzoek. Patiënten sliepen gemiddeld veertig minuten langer wanneer de dagdienst de controles uitvoerde in plaats van de nachtdienst. Ze stelt daarom voor de ochtendcontroles in het ziekenhuis voortaan door de dagdienst te laten uitvoeren.
Van den Ende promoveerde 27 februari op het onderwerp slaap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Geneeskunde. Met verschillende studies onderzocht zij de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de slaapproblemen die patiënten ervaren in het ziekenhuis. Zij constateerde dat patiënten die zijn opgenomen gemiddeld 1 uur en 23 minuten korter slapen dan thuis en bovendien worden ze vaker wakker. Patiënten worden wakker door het ziekenhuispersoneel, geluiden van andere patiënten en licht, maar ook door factoren zoals pijn en spanning. Van den Ende ging na of patiënten en verpleegkundigen het eens waren over de ervaren slaap van de patiënt. Hieruit bleek dat verpleegkundigen de ervaren slaap vaak overschatten.
Tot slot onderzocht zij of oordoppen, slaapmaskers en aromatherapie een positief effect kunnen hebben op slaap. De ondervraagde patiënten hadden evenwel te weinig gebruikgemaakt van deze opties om daar iets over te kunnen zeggen. Van den Ende noemt het opmerkelijk dat niet meer patiënten gebruikmaken van de opties, aangezien licht en geluid de meestgenoemde redenen zijn van ’s nachts ontwaken.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties