Vrijgevestigde psychiaters verbolgen over weigering contracten door zorgverzekeraar
2 reactiesEen deel van de vrijgevestigde psychiaters krijgt tot hun frustratie geen contract bij zorgverzekeraar CZ voor 2025. De psychiaters vinden dat onbegrijpelijk gezien de lange wachtlijsten in de ggz. CZ zegt dat hun beleid erop is gericht om het behandelaanbod beter te spreiden over het land.
Volgens psychiater Tina Vreys, voorzitter van de afdeling Vrijgevestigden van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, treft het tientallen psychiaters van de in totaal vierhonderd leden van de afdeling Vrijgevestigde Psychiaters. Vrijgevestigd psychiater Cobie Groenendijk, die in Amsterdam een praktijk heeft, is een van hen. Groenendijk: ‘Ze geven aan dat ik niet meedoe aan de crisisdienst, en niet aan de minimale omzeteis van 10.000 euro voldoe. Maar aan de crisisdienst kan ik niet meedoen, omdat er geen vacatures in mijn regio zijn. Het gevolg is dat patiënten die bij CZ verzekerd zijn, niet bij mij terechtkunnen. Ik moet hen terug naar CZ verwijzen, zodat zij kunnen bemiddelen naar een zorgverlener die wel een contract heeft. En dat lukt vervolgens vaak niet vanwege de lange wachtlijst in de ggz. Ik kan deze CZ-verzekerden contractvrij behandelen, maar dat betekent dat zij een derde van de behandeling zelf moeten betalen. Dat vergroot de gezondheidskloof, want dat kan zomaar gaan om 2000 tot 3000 euro, wat alleen welgestelden kunnen betalen.’
Reactie CZ
Een woordvoerder van CZ zegt in een reactie dat bij de contractering voor 2025 voor psychiaters die meedraaien in een regionale crisisdienst de minimale omzeteis vervalt. ‘Dat hoeft geen dienst te zijn waar je gevestigd bent; de nood bij een aantal crisisdiensten is namelijk hoog, bijvoorbeeld in West-Midden-Brabant, Zeeland en Midden-Limburg. Indien psychiaters niet deelnemen aan de regionale crisisdienst én een omzet van minder dan 10.000 euro hebben, dan krijgen ze inderdaad geen contract. Als ze niet aan de omzeteis voldoen, zegt dat namelijk iets over de behoefte van onze verzekerden aan dat aanbod in de regio. Zij werken dan mogelijk in gebieden waar we voldoende aanbod hebben gecontracteerd. We hebben in Nederland niet zozeer een tekort aan psychiaters maar een verdelingsprobleem.’ Groenendijk heeft inmiddels inderdaad het aanbod gekregen om crisisdienst te gaan doen in Tilburg. ‘Maar dat is honderd kilometer van mijn woonplaats. Dat is toch bijzonder.’ Vreys doet sinds dit jaar mee in de crisisdienst van GGz Breburg in Breda en zou dus mogelijk voor 2025 wel een contract kunnen krijgen.
Oproep
Desondanks roepen de psychiaters CZ op om de omzeteis te schrappen, omdat dit leidt tot het in stand houden van de wachtlijsten en mensen met een laag inkomen ook nog eens sterker raakt. Het bestuur van de vrijgevestigde psychiaters gaat in september in gesprek met CZ, zegt Vreys.
Lees ook
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
We plukken hier de zegeningen van de marktwerking, alleen snap ik dit niet. Als op een markt er veel vraag is, dan heb je veel toetreders, nou die hebben we hier, de vraag is sky-high en er zijn blijkbaar behandelaars. Kennelijk zitten de zorgverzeke...raars niet in een markt, want CZ heeft waarschijnlijk niet aangegeven dat ze niet voldoende zorg zou arrangeren voor dit jaar, zodat we als "verzekeringsconsumenten" ze zouden kunnen afstraffen door geen polissen bij hen af te nemen. Dus vraag aan de Tweedkamer en aan de Regering, wat is nu eigenlijk die "markt" waar u het telkens over heeft? Die "markt" die innovatief is en problemen helpt oplossen.
Uw "markt" lost de zorgproblemen niet op. Sinds dat de "markt" het woningen tekort moest gaan oplossen, is de crisis alleen maar groter geworden. Dus over welke "markt" hebben we het eigenlijk?
C.A. de Vries
psychiater , Amsterdam
Ja, zorgverzekeraars hebben boter op hun hoofd. De situatie is dat er lange wachtlijsten zijn, een tekort aan behandelaanbod is en 'men' wil dat behandelaren onder contract werken.
Dan gaat CZ vervolgens rare niet-inhoudsgerelateerde eisen stellen ...en houdt zo ZGP'rs buiten contractering. Wat een vreemde eis. "Als ze (behandelaren) niet aan de omzeteis voldoen, zegt dat namelijk iets over de behoefte van onze verzekerden aan dat aanbod in de regio". Wat een onzin.
Ik ben al een paar jaar geleden afgehaakt bij CZ omdat ik meerdere keren duizenden euro's moest terugbetalen omdat ik het budgetplafond overschreed. Tja, patiënten zijn nu eenmaal geen eenheidsworsten. En complexe patiënten in de Specialistische GGZ kunnen juist met maatwerk uit een crisis gehouden worden. Extra inzet en/of maatwerk wordt met boetes afgestraft.
Nu heb ik geen contract en dus geen omzet meer bij CZ en kan ik dus ook geen contract meer krijgen omdat ik niet aan de omzeteis voldoe. Kafkaiaanse toestanden.
En begin dan niet over crisisdiensten want een zorgverzekeraar is geen arbeidsbureau en de problematiek rondom crisisdiensten is complexer dan ad random mensen verplichten diensten te laten draaien.