Voeding met veel toegevoegde eiwitten heeft ongunstige effecten voor ic-patiënten
1 reactieBij patiënten op de intensive care leidt een verhoogde eiwitrijke voeding tot een lagere levenskwaliteit en een trager herstel. Arts-onderzoeker Julia Bels e.a., verbonden aan het Maastricht UMC+, had juist een gunstig effect van de eiwitrijke voeding verwacht. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet.
De Europese richtlijn, die ook in Nederland wordt toegepast, adviseert ic-patiënten een dagelijkse dosering van 1,3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, terwijl de Amerikaanse richtlijn een ophoging tot 2,0 gram aanbeveelt. Hierdoor hadden de onderzoekers de indruk dat extra eiwit een positief effect heeft op ic-patiënten.
Om het effect van eiwitrijkere voeding te onderzoeken, voerden de onderzoekers een randomized controlled trial uit. Zij includeerden 935 patiënten op vijf Nederlandse en vijf Belgische ic's. De helft van deze deelnemers kreeg de standaard eiwitdosering van 1,3 gram per kilo. De andere helft kreeg de hogere dosering van 2,0 gram per kilo.
De onderzoekers volgden de patiënten zes maanden na ic-opname. De belangrijkste uitkomstmaat was de levenskwaliteit, gemeten op basis van vijf onderdelen: mobiliteit, zelfzorg, dagelijkse activiteiten, pijn/ongemak en angst/depressie.
Uit het onderzoek blijkt dat ic-patiënten met eiwitrijkere voeding een lagere levenskwaliteit hebben dan patiënten met de standaard eiwitdosering. Bovendien leidt een hogere eiwitdosering tot een vertraagd ziekenhuisontslag. Opvallend is dat extra eiwit voornamelijk voor vrouwen ongunstig is. Een mogelijke reden is dat zij relatief minder spiermassa hebben dan mannen en daardoor eerder te veel eiwit krijgen.
Hoe het komt dat eiwitrijke voeding ongunstig is voor ic-patiënten? Daar zijn de onderzoekers niet over uit. Zij vermoeden dat door het gebrek aan beweging in de acute fase, overtollig eiwit wordt omgezet in schadelijke afvalstoffen. Een andere verklaring is dat het eiwit het opruimen van beschadigde cellen remt, wat leidt tot vertraging in het herstel.
doi: 10.1016/S0140-6736(24)01304-7
Lees ook
H.J. Dijkstra
huisarts, Bakhuizen
Een derde arm met een verlaagde eiwit gehalte (0,7g/kg?) toevoegen had nog meer duidelijkheid gegeven. Er zijn aanwijzingen dat een verminderde eiwit/calorie inname (intentioneel maar ook per abuis) tot een verbeterde overleving en minder complicati...es bij IC patiënten.
Allingstrup, M. J., et al. (2017). "Provision of protein and energy in relation to measured requirements in intensive care patients."
Journal: Clinical Nutrition
Samenvatting: Deze studie onderzocht de relatie tussen de verstrekking van calorieën en eiwitten en de gemeten behoeften bij IC-patiënten. De resultaten toonden aan dat ondervoeding in de acute fase (lage calorie- en eiwitinname) vaak voorkwam, maar geassocieerd was met verbeterde overleving en minder complicaties vergeleken met patiënten die volledige voeding kregen.