Tweede Kamer breekt bezuinigingsvraagstuk medisch specialisten weer open
2 reactiesDe vraag ligt weer open in hoeverre een overheidsbezuiniging van 315 miljoen euro volledig medisch specialisten treft. De Tweede Kamer wil herstellen dat een deel ervan op het bordje van verpleegkundigen belandt. Daarom moet VWS-minister Fleur Agema in januari een andere oplossing aan de Tweede Kamer presenteren.
Dat is de laatste wending in de politieke chaos rondom het vaststellen van de onderwijs- en VWS-begrotingen voor 2025. Daar leek de afgelopen weken eerst te worden gezocht naar het verplicht in loondienst brengen van medisch specialisten als bezuinigingsmaatregel. Maar uiteindelijk kwam de Tweede Kamer op de proppen met twee andere maatregelen: 150 miljoen euro bezuinigen door bestuurlijke afspraken over ‘uitwassen’ in de beloning van vrijgevestigde artsen en 165 miljoen euro bezuinigen op een subsidieregeling voor na- en bijscholing binnen medisch-specialistische zorg.
Schrik
Tot schrik van Tweede Kamerleden bleek die tweede bezuiniging in de praktijk niet zozeer medisch specialisten, maar vooral verpleegkundigen te raken. Dat probeerden Kamerfracties deze woensdag en donderdag weer te keren. Daarvoor zijn moties aangenomen die het kabinet de opdracht geven om de bezuiniging van 165 miljoen euro ‘niet te richten op verpleegkundigen’, en die VWS-minister Fleur Agema verzoeken in januari met een ‘alternatieve invulling’ te komen voor die deelbezuiniging.
Bedoeling
Dat zet de deur weer open voor een invulling die wel vooral medisch specialisten raakt, en wat ook de oorspronkelijke bedoeling was van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC, BBB en oppositiepartijen CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 die de subsidiemaatregel hadden bedacht tijdens onderhandelingen. Dat gaven de meeste van die partijen toe woensdag. Zo gaf BBB-Kamerlid Henk Vermeer een inkijkje in de onderhandelingen. Volgens hem was het ‘steeds duidelijk de inzet’ geweest dat ze zich op medisch specialisten hadden willen richten. Maar omdat er onder de acht onderhandelende partijen niet voldoende draagvlak was geweest voor een loondienstmaatregel, was er gekozen voor andere medisch-specialistische posten. En zou er door verwarring de na- en bijscholingssubsidie terecht zijn gekomen in de stukken.
VWS-minister Agema, die niet blij was met een bezuiniging die verpleegkundigen treft, liet weten blij te zijn dat er nu een ‘uitweg uit de impasse’ is.
Lees ook
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Deze tweedekamer zou eens gevraagd moeten worden om de prijzen bij de supermarkt te verlagen. De oplossing die zij bedenken is briljant, we korten op de salarissen van het personeel! Vooral de hoger betaalden.
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Wat ervan te zeggen ? Vandaag dit, morgen dat ?!? Hoe ondoordacht wil je het allemaal hebben. Het is nauwelijks meer serieus te nemen. punt.