Turkse zorgverleners in eerste lijn staken tegen prestatiebeloning voor zorg
Plaats een reactieTurkse huisartsen, verloskundigen en andere zorgverleners staken deze week tegen een recent besluit, de Family Physician Contract and Payment Regulation. Volgens de Turkse Medische Organisatie TTB is er landelijk ‘massaal’ gehoor gegeven aan de oproep het werk neer te leggen in duizenden gezondheidscentra. Volgens Sercan Ahmet Uluç van de huisartsenvereniging in Istanbul, moeten artsen hierdoor méér werk doen, voor minder.
De nieuwe regelgeving, die de demonstranten ‘onderdrukkingsregelgeving’ noemen, legt onder meer huisartsen veel administratieve taken op die zij niet tot hun professionele taken vinden horen. Bovendien houdt het andere betalingscoëfficiënten in en worden hogere ‘prestatiequota’ ingevoerd, zodat artsen te maken krijgen met salarisverlagingen. Met name de eerstelijnszorg krijgt ermee te maken, er zijn naar schatting 26.000 huisartsenpraktijken in Turkije.
Beloning
Het plan komt uit de koker van de minister van volksgezondheid, Kemal Memişoğlu. Zijn ministerie publiceerde de regeling eind oktober. Veertien medische organisaties, waaronder de TTB en vakbonden hebben zich verenigd in het protest daartegen. Sindsdien is er een demonstratie van huisartsen geweest in Ankara en in de twee maanden erna zijn er werkonderbrekingen door een breed palet aan zorgverleners. Eerder deze week verklaarden demonstranten dat de zorgprofessionals de nieuwe regels afwijzen en ze willen dat de minister het besluit intrekt.
Het steekt de zorgverleners dat er een prestatie- en beloningsstructuur is ingebakken in de regeling. De grieven van de demonstranten gaan over meer dan alleen deze nieuwe structuur, zegt een woordvoerder van de Turkse artsenorganisatie in een toelichting. ‘Ze eisen ook voldoende ondersteuning, voldoende tijd voor patiëntcontact, goed opgeleide verpleegkundigen en ondersteunend personeel, en behoorlijke arbeidsvoorwaarden. Geweld tegen zorgverleners is één van onze grote problemen. We eisen juridische maatregelen om geweld te voorkomen en garanties voor de veiligheid van onze collega’s.’
De vijfdaagse werkonderbreking duurt tot en met vrijdag.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties