Suïcide onder vrouwelijke artsen mondiaal hoger dan in de bevolking
2 reactiesSuïcidecijfers onder artsen zijn weliswaar gedaald, maar ze zijn wereldwijd nog steeds hoger dan in de algemene bevolking, vooral onder vrouwelijke artsen. Dat blijkt uit een systematische review annex meta-analyse door Claudia Zimmermann e.a. die is verschenen in The BMJ.
De onderzoekers verzamelden 39 onderzoeken uit 20 landen – voornamelijk Europa, maar zonder Nederland, de VS en Australië. Ze keken daarbij naar twee observatieperioden: 1935-2020 en 1960-2020. Onder mannelijke artsen bleek het suïcidepercentage slechts iets hoger dan onder de algemene bevolking (5%) en het was bovendien niet toegenomen over de tijd. Voor vrouwelijke artsen was dat anders: het was toegenomen met 76 procent.
Enigszins geruststellend is wel dat een subanalyse van de tien meest recente onderzoeken versus oudere onderzoeken een daling van de suïcidecijfers laat zien onder zowel mannelijke als vrouwelijke artsen. Daar staat echter tegenover dat ook dan het percentage voor vrouwelijke artsen wel hoger bleef (24%) dan in de algemene bevolking.
Een drietal commentatoren, onder wie huisarts Clare Gerada, voorzitter van de Britse Royal College of General Practitioners, concludeert op basis van dit onderzoek dat er in de VS elke dag één arts door zelfdoding overlijdt en in het Verenigd Koninkrijk één arts elke tien dagen.
Volgens het trio spelen bij artsen weliswaar dezelfde risicofactoren als bij niet-medici, maar wie tot de medische professie toetreedt loopt een paar extra risico’s, met name dankzij persoonlijkheidskenmerken die veel dokters delen. Ze noemen: perfectionisme, obsessiviteit en competitiedrang. Die kunnen alle onder zeer stressvolle werkomstandigheden resulteren in schuldgevoelens, een laag zelfbeeld en een aanhoudend gevoel van mislukking. Bovendien hebben artsen makkelijker toegang tot potentieel gevaarlijke medicijnen.
Het zal niet verrassen dat Gerada e.a. vinden dat ‘fundamentele emotionele en psychologische behoeften’ van medici aandacht verdienen en dat zij moeten waken voor een goede balans tussen werk en privéleven.
https://doi.org/10.1136/bmj-2023-078964
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.q1758
M. Termaat
Huisarts , Groningen
De hier genoemde getallen zijn nietszeggend zonder de absolute getallen. Nogal verwarrend .
SEH-arts , Haarlem
‘NAAR 76%’ lijkt me verontrustend veel, is het toegenomen MET 76%?