Straatartsen werken niet mee aan plannen Agema voor terugkeer onverzekerde arbeidsmigranten
1 reactieStraatartsen zullen beslist niet meewerken aan de plannen van minister Fleur Agema om artsen financieel te belonen als zij zich inzetten om onverzekerde arbeidsmigranten terug te laten keren naar het land van herkomst, zegt de Rotterdamse straatarts Marcel Slockers. Ook zullen straatartsen volgens Slockers géén onderzoek uitvoeren naar de financiële prikkels voor terugkeer.
Slockers: ‘Artsen die onverzekerde arbeidsmigranten medische zorg bieden, moeten daar niet voor worden gestraft met een korting, om vervolgens op een rare manier te worden beloond als ze die door Agema gewenste extra inspanningen doen.’
Slockers reageert daarmee onder meer op de ophef die in januari ontstond over uitspraken van Agema in een item van het programma Argos. Ze stelde daarin dat artsen die meewerken aan terugkeer financieel worden beloond.
Bezuinigingen
Agema wil 40 miljoen euro bezuinigen op de medische zorg voor met name onverzekerde arbeidsmigranten, ongeveer de helft van wat er normaal voor wordt uitgetrokken. Op dit moment ontvangen artsen en andere zorgaanbieders, volgens Agema, 80 tot 100 procent van het passantentarief voor medische zorg aan onverzekerden. Dat passantentarief is, volgens Agema, hoger dan het reguliere tarief. Agema stelt in antwoord op Kamervragen over de bezuinigingsplannen voor de zorg voor onverzekerden dat zij het ‘voor zorgaanbieders die uitsluitend zorg bieden, redelijk vindt om een ander percentage van het hogere passantentarief te vergoeden’. Voor zorgaanbieders die extra inspanningen leveren om naast medische zorg ook andere hulp te bieden aan onverzekerden, wil ze verkennen of het uitvoerbaar is een ‘hoger vergoedingspercentage’ te geven. Die extra inspanningen kunnen, volgens Agema, bestaan uit hulp bij het verkrijgen van een zorgverzekering of een ‘warme terugkeer naar het land van herkomst’.
Onderzoek
In deze brief en een eerdere Kamerbrief van 18 december schrijft ze dat ze met de straatartsen van Rotterdam in gesprek is over een onderzoek dat wordt uitgevoerd in 2025 en 2026. Dat onderzoek zal onder meer gaan over hoe de zorg aan onverzekerden doelmatiger kan worden gefinancierd, over andere financieringsstromen voor zorgverleners en over maatregelen om de onverzekerdenproblematiek te verminderen.
‘Wij gaan absoluut niet onderzoeken hoe artsen verplicht kunnen worden onverzekerden voor medische zorg terug te laten keren naar het land van herkomst’, zegt straatarts Slockers. Hij bevestigt dat er gesprekken zijn tussen het ministerie van VWS en de straatartsen over onderzoek naar de problematiek rond de zorg voor onverzekerden. De precieze onderzoeksvraag is volgens hem nog niet helemaal uitgekristalliseerd. ‘Maar ik kan nu al voorspellen dat de conclusies uit het onderzoek niet altijd zullen zijn wat Agema graag wil horen. Artsen kunnen niet als instrument worden gebruikt om mensen retour te laten gaan. Wat dat betreft conformeren we ons als straatdokters 100 procent aan het standpunt van de KNMG dat het ongepast is dit van artsen te vragen en er een financiële beloning tegenover te stellen. Dokters moeten bij individuele zorgvragen helpen. Andere partijen zijn de grenswachters in Nederland.’
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
M.T. Slockers
straatdokter, Rotterdam
Een enkele correctie en aanvulling.
Goed om te melden dat er wel degelijk een goed overleg is tussen ministerie VWS, straatdokters en minister Agema. Straatdokters zijn actief met gemeentes, stichting Barka, opvang organisaties en vele andere partij...en om het aantal onverzekerden terug te dringen. Dat vinden we onze plicht en is in het belang van individu, zorgverleners maar ook voor de zorgkosten voor de hele samenleving van belang.
De belangrijkste oplossing om 40 miljoen te besparen is mensen weer te verzekeren.
Vooral het ministerie van sociale zaken en justitie zijn aan zet. Straatdokters willen mensen de juiste zorg bieden. De EU-opvang voor dakloze arbeidsmigranten is daar een goed voorbeeld van. Straatdokters werken daar aan mee. Ruim een derde kan terug naar werk , een derde gaat vrijwillig naar land van herkomst. Samenwerken tussen maatschappelijk werkveld en de zorg kan beter gestimuleerd en gefinancierd worden via bijvoorbeeld de IZA afspraken. Onderzoek naar het terug dringen van onverzekerden is van belang. Het KNMG standpunt is duidelijk. Artsen zijn niet het instrument om mensen terug te laten stromen; beloningen daaraan gekoppeld zijn ongewenst. De vergoeding voor extra werk voor sociaal-medische overleg kan beter op andere manieren geregeld worden voor zorginstellingen die met moeilijke groepen werken. Hier is verder overleg over tussen ministerie VWS en de straatdokters.