Stolperstein voor huisarts die Joodse patiënten bleef helpen
2 reactiesPieter Nicolaas Richard Dekhuijzen was huisarts in Rotterdam, tot hij in de Tweede Wereldoorlog werd opgepakt en omkwam. Zijn kleindochter en kleinzoon, beiden ook arts, legden deze week een stolperstein ter nagedachtenis aan hun grootvader.
Verzekeringsarts Linda Dekhuijzen (rechts op foto) en emeritus hoogleraar longgeneeskunde Richard Dekhuijzen (links op foto, vernoemd naar zijn opa) zijn zus en broer. Zij memoreerden deze week hun grootvader tijdens de plaatsing van het monumentje aan de Brielselaan 182 in Rotterdam, ter hoogte van de plek waar zijn huisartsenpraktijk stond.
Clubarts
Huisarts Pieter Dekhuijzen, die ook de eerste clubarts van Feyenoord was, praktiseerde van 1920 tot hij in 1942 werd opgepakt door de Duitsers. Volgens zijn kleindochter verrichtte hij verschillende verzetsactiviteiten, vanaf de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland: op 10 mei weigerde arts Dekhuijzen met Duitsers samen te werken bij een incident voor zijn deur waarbij een Nederlandse militair omkwam. Later gaf de huisarts, zelf overigens niet Joods, hulp aan Joodse patiënten en burgers en sprak zich uit tegen de door Duitsers opgerichte instituten als de Kultuur- en Artsenkamer.
Trouw
Na vermoedelijk verraden te zijn, werd Dekhuijzen in het voorjaar van 1942 opgepakt en naar Kamp Amersfoort gestuurd. Daar betaalde hij recepten voor Joodse patiënten uit eigen zak, en behandelde hij patiënten zelf in plaats van ze door te sturen naar de ‘Krankenbarak’ van de Duitsers. In de zomer van 1942 werd de huisarts doorgestuurd naar concentratiekamp Sachsenhausen waar hij in september van dat jaar op 51-jarige leeftijd overleed. ‘U bent in de donkerste tijd uw eed trouw gebleven’, vatte Linda Dekhuijzen zijn verzet samen.
Linda Dekhuijzen zet zich al langer in voor de plaatsing van stolpersteinen oftewel struikelstenen: herdenkingsmonumentjes in stoepen voor vooral Joodse mensen, maar ook Roma, Sinti of verzetsleden, die door het naziregime zijn vermoord. Het is bij de Nederlandse Stichting Stolpersteine niet bekend voor hoeveel omgekomen artsen zo’n steen met messingplaatje is geplaatst.
Zie ook
-
Verzekeringsarts zet zich in voor Stolpersteine | Verwijderde gynaecoloog eileiders en eierstokken terecht? | 'Afko’s' in de dokterstaal - aflevering 101
In de studio is verzekeringsarts Linda Dekhuijzen, die ijverde voor de komst van ‘Stolpersteine’ (struikelstenen) in Amstelveen. Ze vertelt over haar grootvader, tijdens de Tweede Wereldoorlog huisarts in Rotterdam, en hoe hij haar heeft geïnspireerd.
-
‘Je hoeft geen museum in om iets over de Tweede Wereldoorlog te leren’
Verzekeringsarts Linda Dekhuijzen heeft een missie: zorgen dat slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, en dat nieuwe generaties laagdrempelig leren over wat er is gebeurd in ’40-’45.
T.E. Hoekstra
gepensioneerd huisarts, Rheden
Een heel goed verhaal. En het is belangrijk in de huidige tijd om dergelijke mensen als voorbeeld te houden!!!!
A. Alemyar
Huisarts in opleiding
Wat een ontroerend en mooi verhaal. Hij was een held!