Specialisten en ziekenhuizen bakenen gelijkgerichtheid af
Plaats een reactieZorg dat een ziekenhuisbestuur met één overlegorgaan van medisch specialisten praat. En geef elkaar inzicht in de financiën. Dat zijn enkele van de aanbevelingen in de handreiking die de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben opgesteld om samen vorm te geven aan gelijkgerichtheid in ziekenhuizen.
In dat stuk hebben de FMS en NVZ uiteengezet hoe dat kan, voor zover dat nog niet gebeurt. Zo wordt geadviseerd te zorgen voor één ‘overlegtafel’ waar raden van bestuur (rvb) en een afvaardiging van medisch specialisten met elkaar spreken. De manier waarop de medisch specialisten – in loondienst en vrijgevestigd – samen één aanspreekpunt vormen voor een rvb kan lokaal verschillen. Verder moet duidelijk op papier staan hoe medisch specialisten zich ten opzichte van elkaar verhouden, en hoe de organen van vrijgevestigden en loondienstspecialisten zich tot elkaar verhouden.
Inspraak
Voor het medisch-specialistisch bedrijf (msb) wordt een eenvoudige structuur bepleit. Verder is in de handreiking opgenomen dat rvb’s en medisch specialisten elkaar inspraak moeten geven bij het aanstellen van hun nieuwe bestuurders. De handreiking adviseert daarnaast om concrete afspraken op papier te zetten en inzicht te geven in tal van zaken, zoals nevenactiviteiten, personeelsplanning en disfunctioneren.
Verder pleit de handreiking ervoor dat de rvb’s en de medisch specialisten samen een visie en strategie bepalen, die vastleggen in jaarplannen en een meerjarig capaciteitsplan, met doelen voor productie, zorgportfolio, en personeelsontwikkeling. Hierbij horen financiële afspraken en inzicht in ieders geldstromen, zoals omzet- en productiecijfers van het ziekenhuis en het verdeelplan van msb’s. De handreiking neemt als uitgangspunt dat medisch specialisten worden betrokken bij de inkoop en zorgcontractering. Voor het vertrouwen over en weer luidt de opdracht ‘verras elkaar niet’.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties