Slechts deel geneeskundefaculteiten kiest voor loting
Plaats een reactieLoting blijkt volgend jaar slechts beperkt te worden ingezet voor de toelating tot geneeskunde. Alleen Groningen kiest volledig voor loting, en Utrecht en Rotterdam zijn van plan enkel een gedeelte van hun studieplekken voor het jaar 2025-2026 via loting toe te wijzen.
Het studiejaar 2025/2026 is het eerste studiejaar waarvoor geneeskundefaculteiten hun toelatingsprocedure tijdig zouden kunnen wijzigen sinds loting weer als selectiemiddel is toegestaan, als vervanging van of in combinatie met decentrale selectie. Maar van die mogelijkheid wordt dus niet door alle faculteiten gebruikgemaakt, blijkt uit navraag bij de universiteiten. Alleen de faculteit van Nijmegen kan nog geen uitsluitsel geven.
De faculteiten van Leiden, Maastricht en Amsterdam (zowel UvA als VU) laten weten dat hun procedure voor toelating onveranderd blijft. Zij houden vast aan een selectieprocedure zoals voorheen plaatsvond, met onder andere toetsen of portfolio’s. LUMC benadrukt dat dit geldt voor de ‘volledige 320 beschikbare plaatsen’. Ook Maastricht ‘blijft decentraal selecteren op de wijze zoals dat de afgelopen jaren ook het geval was’. De VU, die vasthoudt aan selectie op basis van een portfolio en selectietoets, plaatst eind september een handboek op de website waarin wordt toegelicht met welke selectie-instrumenten en op welke competenties wordt geselecteerd. Dat handboek wordt gepubliceerd met het oog op ‘transparantie en kansengelijkheid’, aldus een woordvoerder. De UvA houdt de selectie ook hetzelfde ‘behoudens de verbeterpunten van de jaarlijkse evaluatie’.
Gewogen loting
De faculteit van Groningen meldde eind juni al dat ze juist volledig overgaan op loting (zowel voor geneeskunde als tandheelkunde), en dan ongewogen loting. 'Iedereen met een vwo-diploma met een passend pakket heeft de benodigde kennis om aan deze studies deel te nemen’, motiveerde prodecaan onderwijs en opleiden Marieke Schuurmans deze keuze. De keuze is verder genomen omdat de faculteit vindt dat decentrale selectie ‘high achievers met risico op uitval in de opleiding door een burn-out’ aantrekt, en dat het onder andere eerstegeneratiestudenten ontmoedigt om aan selectie deel te nemen.
De keuze voor ongewogen loten leidt ertoe dat er vanaf september volgend jaar geen studenten meer op de Engelstalige route van de Groningse faculteit kunnen instromen, want ‘dat zou immers een aparte vorm van selectie vereisen’. De faculteit regelt dat de al bestaande populatie internationale studenten nog wel deze bachelor kan afronden.
Deel
De faculteit van Utrecht is van plan om ‘een aanzienlijk deel van de plaatsen via loting te gaan invullen’, aldus een woordvoerder, en ‘een beperkt aantal plaatsen via selectie’. Het college van bestuur van de universiteit moet deze keuze nog wel goedkeuren.
Ook Rotterdam is op dit moment van plan voor een mix te kiezen, in ieder geval voor studiejaar 2025-2026. Deze faculteit laat komend jaar alle gegadigden eerst een selectie doorlopen, onder andere op basis van een opdracht en toetsen. Op basis van de uitslag krijgt iedereen een rangnummer. De beste tweehonderd kandidaten van die groep worden dan direct geplaatst. De rest van de totaal 410 plaatsen worden vervolgens via ‘expliciet gewogen loting’ toegewezen, een vorm van loting waarbij de toevalsfactor nog wel in enige mate wordt gestuurd. ‘Komende periode wordt bekeken of dit gehandhaafd blijft of dat er voor 2026-2027 eventueel een andere procedure gaat volgen’, aldus een woordvoerder.
De Nijmeegse faculteit werkt nog aan de invulling van de toewijzingsprocedure, die naar verwachting nog deze maand naar buiten wordt gebracht.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties