Psychiaters kunnen tijdelijk niet declareren
Plaats een reactiePsychiaters en psychologen kunnen momenteel geen declaraties indienen bij zorgverzekeraars omdat ze het risico lopen daarmee hun beroepsgeheim te schenden. Dat komt omdat de NZa in 2021 heeft bepaald dat de zogeheten ‘DSM-hoofdgroepdiagnose’ en de ‘basis-ggz-profielen’ per 2025 niet meer nodig zijn voor de bekostiging van de ggz. Daarom stopt zij per 2025 met het verplichten van aanbieders van ggz om deze informatie te vermelden bij de declaratie. Het idee was dat op dat moment een nieuw systeem van zorgvraagtypering van kracht zou zijn. Een breed gesteunde motie van NSC gooide medio vorig jaar echter roet in het eten, en leidde tot vertraging: om tot de vorming van dat nieuwe bekostigingssysteem te komen mocht de NZa om privacyredenen alleen gebruikmaken van geaggregeerde data en niet van data op persoonsniveau.
Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders en patiëntenorganisaties waarschuwden het kabinet vrijwel direct dat er daarom voor 2025 aanvullende regelgeving moest komen om patiëntinformatie met zorgverzekeraars te mogen blijven delen. Zo drong de NVvP vorig jaar bij VWS aan op een tijdige juridische grondslag om de DSM-classificatie te blijven gebruiken. VWS wilde dat aanvankelijk niet, maar is, blijkt uit een Kamerbrief van de minister en staatssecretaris, nu toch overstag. Omdat het opstellen van nieuwe regelgeving echter enige maanden in beslag zal nemen, is het voorlopige advies aan zorgaanbieders om declaraties tot nader order aan te houden. De vrees van psychiaters en psychologen is dat kleine en zelfstandige zorgaanbieders lang niet allemaal genoeg buffer hebben om enkele maanden zorg te leveren zonder dat vergoed te krijgen.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten te onderzoeken hoe om te gaan met deze situatie. ‘Onze inzet is nu het declaratieproces zo veel mogelijk op normale wijze door te laten gaan. Het is van belang dat de definitieve regeling van VWS zo spoedig mogelijk wordt gepubliceerd.’
Lees ook- Er zijn nog geen reacties