Praktijkhoudende huisartsen roepen op: ‘Waarnemers, doe volwaardig mee met ANW-diensten’
Plaats een reactieWaarnemend huisartsen zouden zich massaal en volwaardig moeten aansluiten bij een huisartsenpost voor het doen van ANW-diensten, vindt de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH). De eindverantwoordelijkheid voor de diensten komt namelijk nog geheel op de schouders van de praktijkhoudende huisartsen en huisartsen in loondienst terecht.
Aanleiding voor de oproep van de VPH is een recente enquête van de VPH, InEen en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder alle huisartsen, dus ook waarnemend huisartsen, over de tevredenheid met de tarieven en verdeling van de ANW-diensten. Daaruit concludeert de VPH dat de verdeling beter gaat dan in voorgaande jaren, maar dat nog een te laag percentage waarnemers zich aansluit bij een spoedpost. En dat veel waarnemers afwachten wat er nog aan diensten beschikbaar komt in plaats vanaf het begin zich laten inroosteren. ‘En dat maakt dat wij nu oproepen: als je als waarnemer aansluit bij een huisartsenpost, die door praktijkhouders is opgetuigd, dan doe je ook volledig mee. Want vooral in krimpregio’s is het lastig om de roosters rond te krijgen en zijn de andere huisartsen daar de dupe van’, licht huisarts en bestuurslid van de VPH Rinske van de Goor desgevraagd toe. Volgens Van de Goor stuurt de VPH niet aan op een aansluitplicht voor waarnemers bij een huisartsenpost. ‘Waarnemers hebben altijd de optie om niet mee te doen met de huisartsenpost.’
Nieuw systeem
In 2023 kwam er een nieuw ANW-systeem voor huisartsen met onder meer verhoogde, vaste tarieven, en meer verantwoordelijkheid voor alle huisartsen. Aanvankelijk was het plan dat er verplichtende elementen zouden komen voor waarnemers, maar na weerstand bij onder meer een groep waarnemend huisartsen (Huisarts van de Toekomst), werd daar van af gezien.
Uit de recente enquête blijkt dat huisartsen in het algemeen veel tevredener zijn dan voorheen, maar dat het merendeel van de huisartsen vindt dat het anders moet, zegt Van de Goor. ‘Ruim 60 procent van de huisartsen vindt dat in de toekomst alle huisartsen eerlijk mee moeten delen én gelijke verantwoordelijkheid moeten dragen in de ANW-diensten. Van de 451 waarnemend huisartsen die de enquête invulden, waren slechts 48 waarnemers voorstander van de huidige verdeling van diensten.’
LHV en waarnemers
De LHV concludeert uit de enquête ook dat het met de verdeling van de ANW-diensten de goede kant op gaat, maar ‘dat we er nog niet zijn’. De LHV doet de oproep aan alle huisartsen om zich aan te sluiten bij een of meerdere huisartsenposten. De groep Huisarts van de Toekomst onthoudt zich vooralsnog van commentaar op de berichten van de VPH en de LHV.
- Er zijn nog geen reacties