Patiëntendossiers Co-Med voor Noord-Hollandse huisarts toch beschikbaar, maar in Zwolle nog geen succes
1 reactieOp korte termijn gaan de curatoren van Co-Med toch de patiëntendossiers delen met de huisarts die in het Noord-Hollandse Breezand een nulpraktijk wil starten. Ook de huisartsen die in Zwolle een nulpraktijk willen starten, hebben nog geen beschikking over de dossiers van voormalig Co-Med-patiënten, maar hier is het nog niet opgelost.
Zorgverzekeraar VGZ heeft met de curatoren van Co-Med voor de Breezandse praktijk van Wouter Breebaart overeenstemming bereikt dat de patiëntendossiers in een bulk worden overgedragen. Maar wanneer dat precies gaat gebeuren is volgens VGZ niet duidelijk. De zorgverzekeraar heeft de onderhandeling met de curatoren van Co-Med overgenomen nadat huisarts Breebaart zelf vastliep. Breebaart wilde per 1 augustus een nieuwe praktijk openen in Breezand nadat de Co-Med-praktijk werd gesloten . Om zo snel en efficiënt mogelijk de dossiers te krijgen, verzocht hij de curatoren van Co-Med tot een bulkoverdracht van de patiëntendossiers. Maar in een brief – te zien in de uitzending van EenVandaag – verzochten zij hem eerst om een goodwillbetaling. De Co-Med-curatoren meldden in een persverklaring, na de ontstane media-aandacht, dat het onjuist is dat zij medische patiëntendossiers willen verkopen. ‘Ook is het onjuist dat er medewerking nodig is van de curator voor de individuele overdracht van een patiëntendossier.’
Zwolle zelfde situatie
Huisartsen Mariëlle de Bruijn en Laura de Jong, die in Zwolle een nulpraktijk willen opzetten om de patiënten van de failliet gegane Co-Med De Bolle Bieste op te vangen, blijken tegen hetzelfde probleem aan te lopen als Breebaart. Laura de Jong: ‘Ook wij willen een bulkoverdracht van patiëntendossiers, maar dat lukt nog niet, omdat de curatoren ertussen zitten.’ Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zit namens de huisartsen aan tafel met de curatoren van Co-Med om hierover te spreken.
Patiëntendossiers via Arene
De huisartsen hebben ook de optie om via de onlinehuisartsenpraktijk Arene alle dossiers handmatig over te zetten. Arene heeft van de IGJ de bevoegdheid gekregen de dossiers van alle Co-Med-patiënten te beheren. Voor beide nulpraktijken is die route echter een ondoenlijke operatie, zeggen ze. Breebaart: ‘Omdat dat allemaal handmatig moet, kost dat zowel mijn praktijk als Arene zelf waarschijnlijk maanden tijd.’ Arene geeft aan dat het inderdaad tijd kan kosten, afhankelijk van de grootte van de praktijk en het soort huisartseninformatiesysteem, maar dat het niet onmogelijk is.
Lees ook
P.J. Mitra
arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
Eerder vandaag reageerde ik ook al bij dit artikel van enkele dagen terug:
https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/patientendossiers-co-med-nog-altijd-niet-overgedragen-aan-nieuwe-huisarts-noord-holland
Ik maak op, dat het... nu voor de Breezandse praktijk opgelost lijkt te zijn, maar elders nog steeds vergelijkbare problematiek speelt. Wat mij betreft is het onbegrijpelijk, dat men dit laat gebeuren. Ook begrijp ik niet goed waarom Arene niet gewoon aan de HIS-dienstverlener een bulk-overdracht kan verzoeken. Daar een belletje aan wagen zal toch minder tijd kosten dan handmatig overdracht regelen en al het gedoe wat erbij komt kijken.
"(...) Het medisch dossier, dat van de patiënt is en niet de praktijk, gegijzeld houden is meer dan schofterig. Juist van curatoren, die zelf advocaat zijn, toetsbaar door de rechter maar ook tuchtrechtelijk aan te spreken zijn, mag je verwachten dat ze zich niet inlaten met dit soort praktijken, nog daargelaten het gezondheidsnadeel dat patiënten als gevolg van deze actie ten deel kan vallen. En natuurlijk krijg je maar een paar grijpstuivers voor een stapel bureau's en stoelen zonder patiënten, maar dat is geen rechtvaardiging.
Kort geding en tuchtklacht tegen de curatoren vanuit de patiënten, al dan niet georganiseerd, zijn mijns inziens ook nog mogelijkheden om medewerking alsnog af te dwingen, naast handhaving door IgJ en het hele dossier proberen te herconstrueren vanuit andere bronnen, wat een monsterklus gaat zijn.
Overigens, waarom wordt het niet gewoon via de HIS-dienstverlener gedaan? Het is niet alsof de curatoren dan nog middelen hebben om schade kunnen vorderen met verder geen relevante waarde in de failliete boedel en, belangrijker nog en voorliggend, de wet en het dwangbevel van IgJ nopen tot onvoorwaardelijke medewerking van overdracht van medische dossiers die niet tot de boedel kunnen behoren, nu die van de respectievelijke patiënten zijn. (...)"
[Reactie gewijzigd door Mitra, Peter John op 07-08-2024 14:56]