Ophef over ‘euthanasiestop’ in Zeeland
7 reactiesEen oproep van GGD Zeeland om in juli en augustus geen euthanasie te plannen vanwege een tekort aan beschikbare forensisch artsen die de lijkschouw kunnen uitvoeren, heeft geleid tot ophef onder huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.
In een nieuwsbrief gericht aan huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde stelde GGD Zeeland op 10 juli dat er in juli en augustus weinig tot geen mogelijkheden zouden zijn voor het verrichten van een schouw. De GGD verzocht daarom geen euthanasie te plannen in deze periode. Indien het ‘strikt noodzakelijk’ zou zijn tóch een euthanasie uit te voeren, dan moesten artsen hiervan een vooraankondiging doen bij de GGD West-Brabant en zou er in overleg met deze GGD naar een passende datum worden gekeken.
Verontwaardigd
Specialist ouderengeneeskunde en SCEN-arts René de Bakker is zeer verontwaardigd over deze oproep van GGD Zeeland, zegt hij. ‘Eigenlijk kwam het erop neer dat als het even kon iedere euthanasie moest worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Maar dat kán toch niet. Dat kun je mensen die ondraaglijk lijden niet aandoen. Daarom hebben we met twaalf SCEN-artsen uit Zeeland een brief geschreven aan GGD Zeeland. Deze hebben we ook naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en naar de KNMG gestuurd.’
In de brief stellen de Zeeuwse SCEN-artsen dat de uitvoerend artsen volledig de regie verliezen over het plannen van een geschikte datum voor een euthanasie, wanneer deze moet worden afgestemd met de GGD West-Brabant. Bovendien is het onduidelijk wie beoordeelt of er sprake is van een strikt noodzakelijke situatie, schrijven ze.
Keuzes
Jonne Kortmann, forensisch arts en sinds juni voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap, noemt de situatie in Zeeland onwenselijk en de oproep van GGD Zeeland erg cru. ‘Maar tegelijkertijd is het een feit dat er een groot tekort is aan forensisch artsen in Nederland. Dit speelt in meerdere regio’s. Er móéten keuzes worden gemaakt als de bezetting zo mager is in de zomermaanden. Het grootste deel van het werk van forensisch artsen is niet te plannen. De schouw na een euthanasie is een van de weinige dingen die wél kunnen worden gepland. Je moet je realiseren dat wanneer een forensisch arts uit West-Brabant naar Zeeland rijdt om daar een schouw te doen, er op dat moment geen forensisch arts meer beschikbaar is in West-Brabant, wat ook tot problemen kan leiden.’
Nuancering
In een nieuwe brief die op 2 augustus is verzonden, is de oproep door GGD Zeeland iets genuanceerd. GGD Zeeland zegt hierin de bijzondere omstandigheden en gevoeligheden rondom een euthanasieverzoek te begrijpen. En dat alleen de direct bij een euthanasieverzoek betrokken arts de urgentie kan inschatten. Wel blijft het verzoek staan om in een zo vroeg mogelijk stadium een vooraankondiging te doen, zodat alles op alles gezet kan worden om alsnog een schouw te regelen.
‘We kregen terecht vragen van artsen en concludeerden dat de formulering in de eerste oproep te kort door de bocht was’, licht een woordvoerder van GGD Zeeland toe. ‘De planning van euthanasie zou niet afhankelijk moeten zijn van de mogelijkheden van forensisch artsen. In de eerste nieuwsbrief leek het helaas alsof daar in het geheel geen rekening mee werd gehouden.’
Drempel
Volgens de woordvoerder van GGD Zeeland zijn er geen signalen binnen gekomen dat er niet aan een schouwverzoek bij euthanasie kon worden tegemoetgekomen. Ook SCEN-arts De Bakker heeft geen berichten ontvangen over het uitstellen van de uitvoering van euthanasie. ‘Wel blijven we dit, ook na het nieuwe bericht, in de gaten houden. We zien dat er toch een drempel is opgeworpen en de uitvoerende artsen een terugtrekkende beweging maken.’
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
P.J.E. van Rijn
huisarts n.p., RHEDEN
Nu er onlangs nog in de hevige discussie over het goedkeuren van euthanasie bij een 17-jarige psychiatrische patiënte opmerkingen werden geplaatst, waarin de onafhankelijkheid van de desbetreffende RET in twijfel werd getrokken, lijkt het nu niet h...et moment om bij niet -normaal medisch handelen, dat euthanasie is , de laatste controle die de schouwarts vormt ook nog eens weg te halen. Maar geen paniek, er is altijd toch nog palliatie als uiting van normaal medisch handelen. Peter van Rijn
neuroloog niet praktiserend, Oostburg
Weer zo'n totaal nutteloze regel geboren uit wantrouwen naar artsen.
Het lijkt me dat forensische artsen deze regel ook zonde van hun tijd vinden.
Er zijn immers al meerdere artsen bij het overlijden betrokken geweest.
Dat zou moeten volstaan.
...
Wil Hoefnagels
C.P. van der Weijden
Arts M+G en forensisch arts, Almere
Los van deze onwenselijke situatie, is dit ook een moment om te kijken naar hoe we dingen met elkaar ingeregeld hebben. Misschien dat het dringende tekort aan forensische artsen meegewogen kan worden door de ministers om nog eens goed te kijken naar ...de evaluaties van de euthanasie wetgeving. Bij meerdere evaluaties is geadviseerd om euthanasie buiten een strafrechtelijk kader te plaatsen. Wanneer euthanasie als reguliere medische handeling (van weliswaar een bijzondere aard) zou worden, is daar ook geen forensisch arts bij nodig. Daarmee wordt het een zaak tussen behandelend arts, onafhankelijk adviserend arts en toetsingscommissie. Iets waar we volgens mij gewoon vertrouwen in zouden kunnen en moeten hebben. Zet forensisch artsen vooral in voor zaken waar zij echt nodig zijn. Maar hier is dan wel politieke wil en lef voor nodig om dit te veranderen. Want anders blijven we met elkaar vastzitten op het punt dat de wet de wet is.
B.H. Kooistra
Specialist Ouderengeneeskunde, Almere
Ik denk dat alle artsen die een ruime euthanasie ervaring hebben wel weten dat de forensische schouw bij euthanasie eigenlijk nog maar heel weinig voorstelt. Jaren geleden vroeg een FG nog wel eens om het corpus delicti, de spuiten en ampullen, en la...ter moest de FG de officier van justitie nog bellen voor het vrijgeven van het lichaam. Dat is allemaal allang verlaten. Het blijft erbij dat de FG de papieren aanpakt, even belangstellend informeert of alles goed is verlopen, soms even kijkt of alle documenten er zijn om ze door te sturen naar het RTE, een blik slaat op de overledene en de familie condoleert. De personalia hadden we al doorgegeven bij de vooraankondiging zodat de burgerlijke stand ook al ingelicht was. Collega van der Weijden heeft groot gelijk: het zou veel eenvoudiger kunnen; de controle is al ruimschoots gewaarborgd in de procedure met SCEN - arts en RTE. Eventuele “delict-opsporing” is helemaal niet aan de orde. Maar als er andere ervaringen zijn hoor ik het graag.
Patient advocate, Huissen
Het ontbreekt mij ongetwijfeld aan kennis, maar kan iemand me uitleggen waarom de schouwarts de dood vast moet stellen na een gepland en zorgvuldig voorbereid overlijden ten gevolge van euthanasie? Hoe vaak wordt er iets geconstateerd dat de arts, di...e de euthanasie uitvoerde, niet geconstateerd of vermeld heeft?
R.J. Kaarsgaren
HUISARTS
Beste patiënt advocate (?), sterven door euthanasie betreft een zogenaamde ‘onnatuurlijke dood’. Die moet altijd geconstateerd (en onderzocht) worden door een forensisch arts. Een formele handeling, die inderdaad zelden iets oplevert, maar het moet... wel gebeuren.
Patient advocate borstkanker en erfelijke aanleg borst- en eierstokkanker, Huissen
Dat begrijp ik uiteraard maar bij schaarste, waar hier sprake van is, moeten er wellicht nieuwe afwegingen gemaakt worden. De prioriteit hoort dan, denk ik, niet te liggen bij de formele handelingen. Mij lijkt dat de euthanasie voor de patiënt de mee...ste prioriteit heeft. En dat de forensisch artsen veel belangrijker zijn bij onverwachte niet-natuurlijke overlijdens.
(Ja, patient advocate oftewel belangenbehartiger patiënten)