NZa vindt financiën zorginstellingen zorgelijk
4 reactiesDe financiële situatie van zorginstellingen in verschillende sectoren is zorgelijk, volgens toezichthouder NZa. Die verwacht vanaf volgend jaar beter inzicht te krijgen in de financiën van zbc’s.
De NZa heeft voor het eerst een overzicht gemaakt van de financiële gezondheid van verschillende zorgsectoren, met als doel dat zorginstellingen hun financiën met elkaar kunnen vergelijken. De toezichthouder keek naar de cijfers van zorginstellingen met een omzet van minstens vijf miljoen euro. De sectoren die onder de loep zijn genomen zijn ziekenhuizen, umc’s, zbc’s, de ggz, de gehandicaptenzorg en vvt (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg).
De NZa merkt onder andere op dat 61 procent van de zorgaanbieders een winstmarge lager dan 2 procent heeft. Tussen zorgsectoren onderling zijn er verschillen: de ggz en gehandicaptenzorg scoren onder het gemiddelde, umc’s presteren het best. In het NZa-overzicht staan ook zbc’s er zorgelijk voor, met onder andere een lage winstmarge.
Vertekend
Maar dit beeld is nog vertekend volgens de NZa, omdat de organisatiestructuur van een deel van de zbc’s onvoldoende zicht biedt in hun financiële positie. Een NZa-woordvoerder wijst erop dat zbc’s hun zorg vaak uitbesteden aan onderaannemers. Die werkmaatschappijen kennen nog geen plicht om hun jaarcijfers te openbaren. In die plicht was wel voorzien via de Wet marktordening gezondheidszorg, maar op verzoek van huisartsen werd een deel van die nieuwe jaarverantwoordingsplicht, die twee jaar uitgesteld. ‘Vanaf 2024 moet deze groep wel verantwoorden, hierdoor krijgen we meer inzicht in de financiële positie van zbc’s.’
Een woordvoerder van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zegt dat financiële informatie over hoofd- en onderaannemers op zich al wel beschikbaar is, via de website waar zorgjaarverantwoordingen op worden gepubliceerd en via de Kamer van Koophandel. Maar dat dit inderdaad nog niet op één plek te vinden is in het geval van werkmaatschappijen waar zorg aan is uitbesteed.
Lees ook
Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn
Bizar dit weer. De vleesgeworden distopie die zich NZA noemt(!) Die A staat voor "Autoriteit".
Tja, je moet jezelf zo noemen als je het niet bent of hebt.
En de financiële positie van de zorgverziekeraars? Die worden ook volle...dig betaald uit zorgpremie. Die is natuurlijk meer dan prima. Innen miljarden premie voor GGZ die ze niet inkopen. Innen miljarden premie voor allerlei andere zorg, die ze niet inkopen of uitgeven. Miljarden die ze botweg inpikken en wegschrijven. En de "autoriteit"? Die ziet dat het goed gaat. Waarom doen ze dat, zou je je afvragen, als je weldenkend bent.
Nou, er is nogal wat vruchtbaar heen en weergeschuif met personeel tussen die zorgverziekeraars, het ministerie en die "autoriteit". En dat willen we niet kwijt, natuurlijk. Je moet wel weten waar het geld zit. En ach, wat is dan zorgfraude door die verziekeraars van wat slordige miljardjes?
Nog een zorg- of gezondheidseconoom die me wil vertellen hoe een fantastisch systeem we hebben? Kom maar op!
G.R.I. Slock
Huisarts , Sluis
Nz is zelf ook grotendeels verantwoordelijk voor de onder financiering van de zorg
Ze hebben trouwens geen flauw benul van normale Marktconforme tarieven want anders zou je niet opleggen dat huisartsen voor 12 euro een consult draaien en voor 18 vi...site rijden
Hoewel onder gefinancierd zijn zorginstellingen vergeleken met individuele zorgverlener nog altijd riant betaald
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Nza, heeft u wel eens nagedacht hoe het mogelijk is dat een zorg waarin wachtlijsten bestaan er verlies wordt geleden? Als ik een hotel heb met een wachtlijst, dan betekent dat ik volledig bezet ben en mijn maximale inkomsten moet hebben. Het is vree...md dat ziekenhuizen dan verlies draaien. Volgens mij klopt daar iets niet.
In het bedrijfsleven wordt opgelopen tegen deze lange wachtlijsten, mensen zijn daardoor onnodig lang uit hun normale dagelijkse verkeer, kunnen niet werken, kunnen geen normale sociale contacten hebben. Het is sinds de invoering van de marktwerking alleen maar achteruit gegaan wat betreft wachttijden. Kennelijk is er geen goede marktmeester aan het werk.
P.J. Mitra
arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
"(...) De financiële situatie van zorginstellingen in verschillende sectoren is zorgelijk, volgens toezichthouder NZa. (...)"
"(...) De NZa merkt onder andere op dat 61 procent van de zorgaanbieders een winstmarge lager dan twee procent heeft. (...)..."
Wellicht leef ik in een parallele dimensie, maar in deze(n) is het toch diezelfde NZa die hiervoor verantwoordelijk is door ze veel te laag vast te stellen?
In geen enkele normale bedrijfstak zijn dit soort flinterdunne marges acceptabel, laat staan bij de hoge risico's. Om een of andere reden verwachten we dat wel in/van de zorg, ook als daarmee instellingen over de kop kunnen gaan en zorgverleners massaal uit het vak stappen, of buiten verzekerde zorg om gaan werken.
We zijn in Nederland verwend met hele goede zorg. Maar de rekening komt nog, bij toenemende vergrijzing en toenemende personeelstekorten, als we niet nu het tij keren.
[Reactie gewijzigd door Mitra, Peter John op 07-11-2024 13:09]