Nijmeegs ziekenhuis treedt op tegen afdeling Cardiologie wegens zorgen over kwaliteit
Plaats een reactieHet Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen grijpt in bij de maatschap Cardiologie wegens zorgen over de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. De cardiologen zouden meer bezig zijn met hun eigen bedrijven dan met het belang van hun patiënten, bericht de Gelderlander. De cardiologen spreken in die krant de aantijgingen tegen.
Uit onafhankelijk onderzoek – uitgevoerd door twee cardiologen, voorgedragen door cardiologenvereniging NVVC – blijkt dat ‘(de toegankelijkheid van) de cardiologische zorg onder druk staat en niet in voldoende mate wordt voldaan aan de richtlijnen en standaarden van de beroepsgroep’. De raad van bestuur heeft dan ook deze week een interim-bestuur – waaronder een externe cardioloog – aangesteld, staat in een verklaring op de ziekenhuiswebsite. Dit interim-bestuur krijgt de opdracht ‘om de toegankelijkheid van de cardiologische zorg te verbeteren, de kwaliteit te waarborgen, over te gaan tot herstructurering van de vakgroep en het verbeteren en bewaken van een veilig werkklimaat.’
Het ziekenhuis kreeg klachten van specialisten van andere afdelingen, huisartsen en patiënten dat zij ‘veel te traag worden geholpen door de cardiologen’, vertelt de voorzitter van de raad van bestuur Ankie van Rossum in de Gelderlander. Bovendien konden spoedpatiënten niet altijd op de Eerste Harthulp terecht. Ook deden zeventien medewerkers anoniem hun beklag ‘over de sociale veiligheid op de werkvloer’. De voorzitter bestrijdt in die krant dat hij en de andere cardiologen uit zijn op het succes van hun eigen bedrijven. Hij stelt dat de ‘zorgvraag enorm is toegenomen en de afdeling zelfs steeds meer patiënten heeft geholpen dan waar budget voor was en wat van het ziekenhuis mocht’.
Transparantie financiële belangen
Rondom de (transparantie van de) financiële belangen van de cardiologen van het CWZ is al langer meer te doen. Vorig jaar verloren de cardiologen een kort geding tegen het ziekenhuis rondom de transparantie van de financiële stromen van hun wetenschappelijk onderzoek. En NOS en Nieuwsuur berichtten in 2022 dat cardiologen van het CWZ 1,7 miljoen euro kregen gestort op de rekeningen van hun eigen bedrijven, zonder dat het ziekenhuisbestuur daarvan op de hoogte was.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties