Niet-reanimerenpenning sneuvelt door stopzetten subsidie
Plaats een reactieEr lijkt een einde te komen aan de verstrekking van de ‘officiële’ niet-reanimerenpenning door Patiëntenfederatie Nederland. Dit is een gevolg van het per eind 2024 stopzetten van de subsidie vanuit het ministerie van VWS.
Demissionair minister Ernst Kuipers heeft besloten de subsidie te beëindigen, onder meer omdat hij de verstrekking van de niet-reanimerenpenning niet ziet als een publiekrechtelijke taak. Zonder de subsidie lukt het de Patiëntenfederatie niet langer om de verstrekking van de penning voort te zetten, stelt minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Of dit daadwerkelijk het einde betekent van de ‘officiële’ niet-reanimerenpenning, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Helaas weten wij zelf nog niet exact wat dit voor ons en onze zorgverlening gaat betekenen. We moeten het hier intern nog over hebben’, licht een woordvoerder van de Patiëntenfederatie desgevraagd toe.
Tijdelijk
Volgens Kuipers had de subsidie vanuit VWS sowieso een tijdelijke basis en was deze al twee keer met drie jaar verlengd. Het is de Patiëntenfederatie in die periode niet gelukt om de penning tegen een kostendekkend tarief te verstrekken. Via de Patiëntenfederatie betalen mensen minimaal 45 euro voor de penning. In 2022 werd de niet-reanimerenpenning ruim vierduizend keer verstrekt.
In 2017 nam de Patiëntenfederatie de verstrekking van de niet-reanimerenpenning over van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Dit gebeurde na kamervragen van de ChristenUnie die graag wilde dat een neutralere partij dan de NVVE de penning kon verstrekken, zodat ook niet-leden van de NVVE een niet-reanimerenpenning zouden kunnen verkrijgen.
De penning heeft dezelfde juridische status als een schriftelijke wilsverklaring. Wel geldt als zorgvuldigheidseis dat een hulpverlener zich ervan moet vergewissen dat de gegevens op de penning overeenkomen met de identiteit van de drager. Een penning met daarop naam, geboortedatum, handtekening en foto van de drager voldoet, volgens Kuipers, aan de eisen die ook aan een papieren wilsverklaring kunnen worden gesteld. In zijn brief stelt hij dat er inmiddels ook door andere aanbieders op de markt niet-reanimerenpenningen worden verkocht.
Lastig
David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zou het spijtig vinden als de verstrekking van de niet-reanimerenpenning wordt stopgezet. Baden: Dat vind ik vooral omdat het voor patiënten een middel is om hun wensen op dit gebied bespreekbaar te maken. In praktisch opzicht denk ik dat het vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis, in de ambulance of voor EHBO’ers op straat, lastiger zal worden om te bepalen wat de wens is van de patiënt. Dit kan ook lastiger worden bij een eventuele reanimatie op de seh, maar vaak is er dan wel een familielid bij aanwezig die weet wat de wens is van de patiënt. Dus in praktisch opzicht denk ik dat er niet direct iets verandert op de seh.’
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties