Nederlandse artsen roepen KNMG tot stellingname bescherming zorgverleners in Gaza
Plaats een reactieEen groep van ruim honderdtwintig Nederlandse zorgverleners, onder wie hoogleraren, huisartsen, medisch specialisten en geneeskundestudenten doet een dringende oproep aan artsenorganisatie KNMG om zich ‘actief in te zetten’ voor de bescherming van medische neutraliteit en zorgverleners in conflictgebieden, met bijzondere aandacht voor de situatie in Gaza.
De brief is ondertekend door huisartsen Shakib Sana en Isabel van Hövell-Ulman en geneeskundestudent Mohammed Shamallakh, waarbij (woensdag 12 december) ruim honderdtwintig zorgverleners zich hebben aangesloten.
Zorgverleners in Gaza werken met ernstig gevaar voor hun leven, zo benadrukken de Nederlandse artsen. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er sinds het begin van de oorlog honderden zorgverleners omgekomen. In de brief aan de KNMG wordt de aandacht gevestigd op de dood van Adnan Al Bursh, een bekende orthopedisch chirurg uit Gaza die in april onder verdachte omstandigheden stierf in gevangenschap. ‘We noemen zijn naam’, zegt Sana in een toelichting, ‘maar hij staat voor vele andere omgekomen zorgverleners. Het incident staat niet op zichzelf, maar is symptomatisch voor het geweld en de intimidatie waarmee medisch personeel in Gaza wordt geconfronteerd.’
Bedreigende omstandigheden
Internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties, hebben herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de bedreigende omstandigheden waarin zorgverleners in Gaza moeten opereren.
De initiatiefnemers roepen de KNMG op om ‘in lijn met de eed van Hippocrates en de gedragscode van de organisatie’, aandacht te vragen voor gedode zorgverleners en te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden van hun detentie en overlijden. Ook zou de KNMG het lot van andere gedetineerde en bedreigde zorgverleners in Gaza aan de kaak dienen te stellen. Voorts zou de artsenorganisatie moeten oproepen tot maximale bescherming van medische zorg en voorzieningen, zoals voorgeschreven door het internationaal recht. De initiatiefnemers benadrukken dat internationale aandacht van cruciaal belang is.
Reactie KNMG
KNMG zegt in een reactie dat het zich, samen met internationale partners zoals de WMA, blijft inzetten voor de bescherming van zorgverleners wereldwijd. ‘Het is essentieel dat medische professionals hun werk kunnen doen zonder angst voor geweld, intimidatie of detentie.’
De artsenorganisatie stelt dat de bescherming van zorgverleners en medische voorzieningen in conflictgebieden ‘een fundamenteel recht is dat wereldwijd moet worden gewaarborgd. De recente openbare brief gericht aan de KNMG vestigt de aandacht op pijnlijke voorbeelden van schendingen van dit recht, zoals de tragische dood van dr. Adnan Al Bursh en de detentie van zorgverleners zoals dr. Mohammed Obeid. Deze gebeurtenissen onderstrepen de risico’s waarmee medische professionals dagelijks worden geconfronteerd in conflictgebieden zoals Gaza.
De artsenorganisatie wijst erop dat het zich in het verleden heeft uitgesproken over de noodzaak om medische neutraliteit en toegang tot gezondheidszorg te waarborgen.
Solidariteit binnen de medische professie
De KNMG ‘herkent en erkent de buitengewone omstandigheden waaronder medische professionals in conflictgebieden hun werk doen. Verhalen zoals dat van dr. Khaled Al Serr, die dankzij internationale aandacht werd vrijgelaten, laten zien hoe belangrijk solidariteit binnen de medische beroepsgroep is. Zorgverleners die onder extreme omstandigheden blijven werken, verdienen onze erkenning en steun.’
Tijdens de recente algemene vergadering van de World Medical Association (WMA) in Helsinki steunde de KNMG de WMA-resolutie over de bescherming van gezondheidszorg in Israël en Gaza. Deze resolutie onderstreept de noodzaak van een duurzaam staakt-het-vuren, ongehinderde toegang tot medische zorg en strikte naleving van het internationaal humanitair recht.
Lees ookOpinie: De medische wereld moet zich uitspreken over de toestand in Gaza - Volkskrant, 12 december 2024
-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties