Msb’s pleiten samen voor behoud van vrije vestiging
2 reactiesBehoud de vrije keuze voor medisch specialisten om te werken in loondienst of vrijgevestigd. Die oproep hebben alle 61 medisch-specialistische bedrijven (msb’s) gedaan aan de Tweede Kamer.
In een gezamenlijk manifest dat msb-vertegenwoordigers deze week aan de Tweede Kamer hebben overhandigd, stellen ze dat juist ‘de diversiteit aan werkvormen’ heeft geleid tot vernieuwing en het huidige niveau van de zorg. Volgens de msb’s, die zo’n zevenduizend medisch specialisten vertegenwoordigen, is ‘ondernemerschap vanaf de werkvloer een motor voor innovatie’.
Krachtig
De msb’s wijzen de Kamerleden op de recent vastgestelde handreiking van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), met suggesties om de gelijkgerichtheid van msb’s en ziekenhuisbesturen te verbeteren. De msb’s nodigen de politici uit om op werkbezoek te komen bij de msb’s, en het gesprek aan te gaan over hoe zij bijdragen aan de transitie naar passende zorg.
De FMS noemt de gezamenlijke oproep een ‘krachtig signaal’. Het is niet de eerste keer dat alle msb’s zo samen optrekken; tweeëneenhalf jaar geleden verenigden ze zich ook om zich tegen verplichte loondienst uit te spreken richting politiek Den Haag. Het huidige manifest volgt op een nieuwe opleving van de politieke discussie over verplichte loondienst. In de Tweede Kamer tekende zich afgelopen tijd weer een meerderheid af voor verplichte loondienst. Amendementen op de VWS-begroting die daarvoor pleitten, haalden het niet in het politieke debat, maar wel een voorstel om wat te doen aan ‘uitwassen in de beloning van medisch specialisten in maatschappen’.
Lees ook
Bedrijfsarts, Den Haag
Zelf heb ik rond 2017 als ANIOS voor een MSB gewerkt. Ik mocht gemiddeld 8-10 uur per week onbetaald werk verrichten voor ze. Ook de arbeidstijden wet van maximaal 60 uur per week gold niet als voor ons als groep ANIOSen (nachtdienstblokken waren 7 n...achten achter elkaar met ruim 12 uur per dienst). Deze werktijden golden uiteraard niet voor de verpleegkundigen die niet in dienst zijn van het MSB.
Dit wel eens 1op1 besproken met een medisch specialist van het MSB. Boodschap was simpel; “een opleidingsplek in dit specialisme of een fijne werktijd kan je vergeten als je je rechten gaat proberen halen.”
Als dit de ondernemingszin is die beschermd moet worden, dan steun ik mijn artsencollega’s bij het MSB helaas niet.
Huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn
Zelf heb ik rond 1993 voor het toen nog De Weverziekenhuis op de IC gewerkt als AGNIO. In dienst van het ziekenhuis, net als de intensivisten. Ik werkte gemiddeld 70 uur per week, maar er werden er maar 40 uitbetaald. Ik was ook ingero...osterd voor die 70 uur. Protesteren hielp niet, want volgens de directeur: pas op voor je opleidingsplek enzo. Na tweeëneenhalf jaar ben ik naar elders vertrokken. Men heeft uiteindelijk een uur voordat het kort geding zou dienen de 65000 gulden overwerk uitbetaald. Met een MSB heb ik nooit deze problemen gehad.