Model voorspelt wanneer ect werkt
Plaats een reactieNederlandse onderzoekers hebben een voorspellingsmodel ontwikkeld aan de hand waarvan psychiaters op den duur kunnen bepalen wanneer de inzet van elektroconvulsieve therapie (ect) bij ernstige depressie effectief zal zijn. Dore Loef e.a. publiceren daarover in Molecular Psychiatry.
De onderzoekers verzamelden en analyseerden data van bijna 1900 patiënten met ernstige depressie ontleend aan 22 klinische- en onderzoekscohorten in Nederland.
Ect bleek vooral een goede respons op te leveren als patiënten wat ouder waren, bij een kortere duur van de huidige depressieve episode, bij een ernstige depressieve stoornis met psychotische kenmerken, bij een hoger globaal cognitief functioneren, en bij afwezigheid van een comorbide persoonlijkheidsstoornis.
Toch was de individuele respons op ect zeer variabel en kunnen de gevonden factoren slechts voor 19 procent voorspellen of de ect-behandeling gaat werken. Het is dus nu nog niet mogelijk op betrouwbare wijze te bepalen hoe iemand op ect zal reageren. Daarvoor zijn er nog teveel onbekende factoren, zoals sociale en biologische invloeden, aldus de onderzoekers.
Wat wel duidelijk is, ook dankzij eerdere bevindingen van deze onderzoeksgroep: tijdige inzet van ect werkt waarschijnlijk het best. Onderzoeksleider Annemiek Dols merkte daarover eerder in MC op dat dit waarschijnlijk samenhangt met het feit dat neuroplasticiteit een point of no return kent; als een patiënt daaraan voorbij is, kun je die plasticiteit niet meer activeren.
https://doi.org/10.1038/s41380-024-02803-2
Lees ook- Er zijn nog geen reacties