Medische faculteiten schrappen schoorvoetend alsnog opleidingsplekken
Plaats een reactieOndanks eerder verzet, schrappen de faculteiten voor komend studiejaar tóch 66 opleidingsplekken. Dit komt doordat het ministerie van OCW besloot om minder geld aan geneeskunde uit te geven ten bate van andere zorgopleidingen.
Het ministerie financiert dit studiejaar al 66 opleidingsplaatsen minder, maar om tegen dit besluit een ‘signaal’ af te geven weigerden de geneeskundefaculteiten om hieraan mee te werken. Daarom is het totaal aantal opleidingsplekken dit jaar gelijk gebleven aan het voorgaande jaar.
Zelf betalen
Met als gevolg dat de umc’s zelf een deel van de kosten moeten betalen voor ieder studiejaar van de 66 ‘extra’ geneeskundestudenten die dit jaar instroomden. Het gaat om een ‘behoorlijk bedrag’, aldus de NFU, wat umc’s met middelen elders in hun begroting moeten opvangen. De NFU kan geen exacte bedragen noemen, want die rekensom hangt onder meer af van de bedrijfsvoering per umc en die gedetailleerde informatie heeft de NFU niet.
Omdat de umc’s geen extra plekken uit eigen zak kunnen blijven betalen, verlagen de faculteiten het aantal plekken voor het volgend studiejaar wel. Dat betekent dat in Groningen en Rotterdam tien bachelorstudenten minder in het eerste jaar kunnen instromen, in Maastricht en Utrecht zeven en in de overige vier faculteiten acht. Die verdeling is gebaseerd op de grootte van de opleidingen.
Miljoenen
Door het besluit van het ministerie van OCW lopen sommige faculteiten uiteindelijk een paar miljoen mis. ‘Wanneer dit na 6 jaar helemaal is ingegroeid in de begrotingen, zal de financiering hiervoor van OCW per faculteit zo’n 1,5 tot 2 miljoen euro afnemen’, aldus de NFU. De universiteiten bespreken met de umc’s hoe ze de korting gaan doorberekenen.
Met het geld dat het ministerie van OCW hierdoor overhoudt, wil het extra opleidingsplekken voor andere zorgrichtingen financieren: tandheelkunde, mondzorgkunde en de opleidingen tot physician assistant en verpleegkundig specialist.
Reservoir
De NFU hoopte dat het onderzoek van het Capaciteitsorgaan naar het vermeende reservoir aan basisartsen tot een ander besluit zou leiden. Uit het rapport bleek dat 99 procent van de basisartsen in de zorg werkt en dat ze voor een langere aniosfase kiezen om uit te zoeken wat ze willen. Volgens de NFU is er dus helemaal geen overschot aan basisartsen. Die vreest dat minder opleidingsplaatsen juist zorgen voor ‘een steeds groter wordende druk op de gezondheidszorg en tekorten in de verschillende domeinen waarin artsen werken’. Het Capaciteitsorgaan komt in 2025 met een nieuwe raming voor het aantal geneeskundeplekken.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties