Medebehandelaarschap specialisten ouderengeneeskunde wordt nog amper ingekocht
3 reactiesMet ingang van 2025 is er een nieuwe betaaltitel voor specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn, die voortaan als medebehandelaar naast de huisarts ingezet kan worden. Nu, ruim drie maanden na de bekendmaking, blijkt dat zorgverzekeraars deze zorg niet of nauwelijks inkopen.
Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, en de landelijke huisartsvereniging (LHV) hebben hiervoor extra aandacht gevraagd bij de commissie van VWS. Juist met de toenemende vergrijzing en meer thuiswonende ouderen is inzet van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn belangrijk, benadrukken de twee artsenverenigingen.
Tijdens het VWS-commissiedebat over ouderenzorg, afgelopen week, kwam de betaaltitel voor de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn ter sprake, nadat NSC-Kamerlid Agnes Joseph en kamerlid Elke Slagt (PvdA-GroenLinks) ernaar informeerden bij de minister. Deze gaf aan de positie van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn heel belangrijk te vinden. Zij was van mening dat er met de komst van de betaaltitel voor trajectbekostiging inmiddels het regiebehandelaarschap is geregeld. Met die betaaltitel kan de specialist ouderengeneeskunde tijdelijk de regie nemen in overleg met de huisarts. Maar slechts tijdelijk.
Onbekend
Voor onbeperkte overname van de regie is er nog geen betaaltitel. Bovendien wordt er door verzekeraars nog nauwelijks ingekocht op de nieuwe betaaltitel. Onbekend maakt onbemind voor verzekeraars, denkt Verenso. De staatssecretaris heeft toegezegd bij de NZA na te vragen hoe het zit en komt hierop terug in een kamerbrief-WoZo (Wonen, ondersteuning en Zorg voor ouderen) aanstaand december.
Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot wijst op het in september afgesloten convenant-Medisch Generalistische Zorg, waarin is vastgesteld dat alle patiënten op basis van hun zorgbehoefte recht hebben op medisch generalistische zorg en medisch regiebehandelaarschap van een arts (huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts VG) onafhankelijk van waar zij wonen. ‘We hebben dus een betaaltitel nodig voor de specialist ouderengeneeskunde, zodat deze zorg kan overnemen van de huisarts wanneer dat nodig is – ongeacht waar de patiënt verblijft. Vervolgens hebben we het nodig dat zorgverzekeraars de betaaltitel daadwerkelijk inkopen.’
De trajectfinanciering van de eerstelijnsspecialist ouderengeneeskunde betekent in de praktijk dat deze specialist nu ‘trajectzorg’ kan bieden. Dat wil zeggen: met zijn of haar team de regie heeft in het traject en wordt erkend als medebehandelaar.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
M. Kroon
Specialist Ouderengeneeskunde (1e lijn)
Dit MC nieuwsartikel licht maar een deel uit van wat erin de gezamenlijke inbreng voor commissiedebat ouderenzorg staat, maar daar staan ook een paar andere punten in
(zie ook: https://www.verenso.nl/_asset/_public/Nieuws/Inbreng-LHV-en-Verenso-CD...-Ouderenzorg-16-oktober-2024.pdf )
Ik probeer het hoogdravende, in het convenant zelf geformuleerde: 'op basis van zorgbehoefte recht hebben op medisch generalistische zorg en medisch regiebehandelaarschap' en: 'het bieden van trajectzorg door een specialist' te combineren met punt 2 van hun inbreng: 'Wlz-zorg is bedoeld voor patiënten die 24/7 zorg in nabijheid nodig hebben. Een geclusterde setting biedt de beste mogelijkheden', maar ook de tekst in punt 3: 'recht op ... onafhankelijk van waar zij wonen' (?)
Ik merk dat ik hierop vastloop.
Ik vraag me ook af hoe m.n. Verenso tot deze standpunten is gekomen.
Is er goed onderzoek gedaan naar alle verschillende ontwikkelingen binnen de Ouderengeneeskunde in de eerste lijn en is vooraf de achterban hierin wel breder (dus ook de alternatieve geluiden) gepolst?
Lastig vind ik ook dat begrippen als zorg en behandeling door elkaar heen en in plaats van elkaar gebruikt worden. Ik snap bijv. niet hoe ik als SO thuis trajectzorg lever of aan overname van (huisartsen)zorg doe. Volgens mij levert de thuiszorg de daadwerkelijk zorg en leveren behandelaren en sociaal-maatschappelijke partners, in samenwerkingsverband, behandeling, ondersteuning en begeleiding. Regie daarop kan ik wel voeren, die snap ik wel. Prima als dat dan betaald wordt overigens :)
Mij bekruipt het gevoel dat, mede door de standpunten over wlz zorg, er met ouderwetse blik gekeken wordt: als iets geen huisartsenzorg (meer) is, dan is het blijkbaar nodig dat het overgenomen wordt en als de zorg te intensief wordt, dan moet iemand met een wlz indicatie intramuraal (z.s.m.) weggestopt worden. Ik vraag me af of dat nog wel matcht met alle huidige ontwikkelingen, die er al gaande zijn. Er zijn heel veel hybride/fluïde vormen denkbaar (en die inmiddels ook al breed uitgerold zijn).
Complexe behandeling en complexe/intensieve zorg en begeleiding en (welzijns)ondersteuning gaan vaak hand-in-hand bij de kwetsbare ouderen, ongeacht de setting. Ik vraag me af of de wensen van de Huisartsen (LHV) en SO's (Verenso blijkbaar) nog wel helemaal passend zijn m.b.t. de uitdagingen in de huidige tijd en de in mogelijkheden en onmogelijkheden van het organiseren van zorg en behandeling voor thuiswonende kwetsbare ouderen. (Hadden we het trouwens ook nog gehad over wat die ouderen zelf misschien nog zouden willen qua thuis blijven wonen?)
Dan nog over regie gesproken: er is vaak behoefte aan het regie voeren op het organiseren van passende zorg en begeleiding. Dit is vaak intensief (daarom besteden veel huisartsen dit liever graag uit aan een SO, laten we wel wezen), maar vaak niet complex-medisch. Bij uitstek is een verpleegkundig specialist hier heel goed in. De rol van deze is onderbelicht en zie ik ook niet terug in de standpunten van LHV en Verenso. Aandacht voor hun plek en betaaltitel zou ook wenselijk zijn.
A. G?bel
Huisarts
Wat is dat toch een raar woord: het 'inkopen' van zorg door verzekeraars. Dat zit in mijn allergie. Als de NZA een 'betaaltitel' (ook al zo'n raar woord) maakt voor iets, dan moet dat toch gewoon betaald worden als het wordt gedeclareerd? Waarom en h...oe en door wie en bij wie moet dat eerst worden 'ingekocht'? En blijkbaar bestaat ook de optie dat niet te doen. Een verzekeraar 'koopt' bij mij als huisarts toch ook geen consulten 'in'. Rare wereld.
G.R.I. Slock
Huisarts , Sluis
Een logisch gevolg van het dramatische tekort aan specialisten oudere geneeskunde die zelfs onvoldoende tijd hebben om al hun intramurale patiënten te behandelen