Maastricht stopt met Engelstalige geneeskundestudie
2 reactiesDe geneeskundefaculteit in Maastricht stopt met de Engelstalige route van deze studie. Volgens de universiteit drukt de Engelstalige geneeskundestudie inmiddels te zwaar op de begroting.
Volgens een woordvoerder van de geneeskundeopleiding zijn daar twee oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste ziet het MUMC (Maastricht Universitair Medisch Centrum) het aantal aanmeldingen voor de Engelstalige bachelor ‘fors’ stijgen sinds de geneeskundefaculteit in Groningen in juni liet weten dat ze hun Engelstalige geneeskundebachelor beëindigen. Die stijging leidt in Maastricht tot ‘aanzienlijke werkgerelateerde gevolgen voor onder andere de toelatings- en selectieprocedures’, aldus de woordvoerder.
Impact
Daarnaast krijgt de universiteit minder geld voor de geneeskundestudie, omdat het ministerie van Onderwijs het aantal geneeskundeplekken vermindert. Dat heeft ‘een aanzienlijke negatieve impact op de facultaire begroting, terwijl het tweetalig aanbieden van de bachelor geneeskunde gepaard gaat met aanzienlijke meerkosten’, aldus de woordvoerder. ‘De Engelstalige track gaat met deze ontwikkelingen relatief steeds zwaarder op de totale begroting drukken.’ Dat bracht het faculteitsbestuur tot de conclusie dat de ‘financiële balans’ tussen de Engelstalige en Nederlandstalige route ‘zoek zou raken’.
Instroom
De Maastrichtse geneeskundefaculteit laat voor het studiejaar 2025-2026 nog Engelstalige studenten beginnen, omdat de selectieprocedure daarvoor al in gang was gezet. Voor het studiejaar 2026-2027 is geen instroom meer mogelijk. Alle studenten die dit traject volgen krijgen ‘binnen de grenzen van het redelijke’ de gelegenheid om hun bachelor in het Engels af te ronden.
De Engelse bachelor bestond in Maastricht sinds september 2011. De laatste jaren stroomden er jaarlijks zo’n veertig studenten in, van wie de helft Nederlandstalige studenten uit Nederland of België. Ter vergelijking: bij de Nederlandstalige bachelor stromen in Maastricht jaarlijks 275 studenten in. Een Engelstalige master die de Limburgse faculteit enkele jaren alleen voor specifieke beursstudenten uit bepaalde landen aanbood, werd al eerder geschrapt.
Lees ook
M.P. Rodgers
AIOS
Prima ontwikkeling. Ik heb de Engelse bachelor in Groningen gedaan, en dat was heel leuk en leerzaam. Maar uiteindelijk leiden we artsen op om hier in Nederland te werken.
S.J.F. Gerbrandy
Oogarts, Amsterdam
Good riddance , in goed Nederlands.