LAD: ‘Verhoog salarissen van aiossen buiten het ziekenhuis’
2 reactiesDe werkgever van de aiossen buiten het ziekenhuis (SBOH) moet met een alternatief plan komen voor het verhogen van de salarissen van die aiossen. Dat vindt de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). De SBOH heeft een verzoek voor extra financiële middelen liggen bij het ministerie van VWS, maar de LAD vindt dat de werkgever daar niet alleen op kan wachten.
De SBOH is de werkgever van twaalf opleidingen buiten het ziekenhuis, waaronder de opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, arts maatschappij + gezondheid en forensisch arts. Momenteel vinden er onderhandelingen met de LAD plaats over een cao voor 2025. De LAD is ‘zwaar teleurgesteld’ dat de werkgever deze week aangaf te willen wachten op een besluit over mogelijke extra financiële middelen van het ministerie van VWS. De woordvoerder van het LAD: ‘Wij vinden dat de werkgever ook met een plan B moet komen, als VWS geen geld bijlegt. Het is aan de SBOH om te bepalen of ze uit eigen middelen de salarissen omhoogtrekken.’ Maar de SBOH geeft aan dat zij van financiering afhankelijk zijn van het ministerie van VWS. De woordvoerder van VWS laat weten dat zij dit jaar nog met een reactie komen, maar dat er in de huidige begroting van het ministerie tot dusver geen ruimte voor is opgenomen.
Verschillen aios binnen en buiten het ziekenhuis
Uit extern onderzoek van een adviesbureau concludeerde de SBOH vorig jaar dat aiossen buiten het ziekenhuis aanzienlijk minder verdienen dan aiossen binnen het ziekenhuis en de ggz. En dat die achterblijvende salarissen mede leiden tot een achterblijvende instroom in de extramurale opleidingen, terwijl daar grote artsentekorten zijn. Daarom vroeg de SBOH de toenmalig minister van VWS, Ernst Kuipers, om extra financiële middelen, namelijk structureel 50 miljoen per jaar om dat verschil te repareren. Maar VWS oordeelde uit datzelfde onderzoek dat aiossen buiten het ziekenhuis juist meer verdienen. De SBOH vindt, ook na een update van het externe onderzoek, nog steeds dat ‘ de verschillen in beloning nog steeds onwenselijk groot zijn’ en verzocht de huidige minister van VWS in oktober opnieuw om financiële middelen. De LAD ondersteunt de lijn van de SBOH.
Zowel de SBOH en de LAD benadrukken dat het inzetten van extra middelen voor extramurale aiossen niet ten koste mag gaan van aiossen in de ziekenhuizen en de ggz.
Lees ook
D. Idzenga
Arts ouderengeneeskunde, binnenkort huisarts i.o., SEH-arts, Amersfoort
Ik heb geen rapporten nodig hiervoor, ik kan gewoon bij mijn eigen salaris strookjes terecht. Overigens verdiende ik als AIOS SEH 17 jaar (!) geleden al meer dan ik nu ga verdienen als AIOS huisartsgeneeskunde. Ja ik werkte toen 48 uur maar werd maar... betaald voor 38 uur.
J.J. de Lange
emeritus hoogleraar Anesthesiologie, Badhoevedorp
Ik begrijp niets van het betoog in de 2e alinea van dit stukje.
Stel: het inkomen van de intramurale aios is Euro X
SBOH concludeert uit onderzoek: het inkomen van de extramurale aios is X-1
VWS oordeelt uit datzelfde onderzoek: extramurale aios v...erdienen X+1
Cijfermatig kan het niet duidelijker . Daarnaast heeft SBOH dat tekort cijfermatig weergegeven. Wie heeft er bij zo'n duidelijke rekensom gelijk of veranderen de woorden concluderen en oordelen soms onze rekenkundige regels?