Kamer wil oog voor duurzaamheid in zorgopleiding
Plaats een reactieMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil met de opleidingsinstituten praten over de vraag of duurzaamheid in de zorg een plek in de studie geneeskunde kan krijgen. Dat zegde hij toe aan GroenLinks en ChristenUnie, die hierom vroegen tijdens een Kamerdebat over de VWS-begroting.
Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vroegen deze week oog voor CO2-uitstoot en duurzaamheid in de zorg. ‘Duurzaamheid is geen onderwerp dat bij zorgbestuurders en -verleners hoog op de agenda staat’, merkte Dik-Faber op, terwijl ‘de zorg een aandeel heeft in CO2-uitstoot en de afvalberg’. Zij vroeg de minister of hij ervoor wilde zorgen dat het onderwerp duurzaamheid een plek krijgt in de opleidingen en in hoofdlijnenakkoorden. Ellemeet vroeg hem of hij ‘harde afspraken’ met de sector wil maken over het ‘terugdringen van de CO2-uitstoot in de zorg’.
Wat betreft die aandacht in de opleiding zegde Bruins toe de opleidingsinstellingen te vragen ‘na te denken om duurzaamheid op te nemen’. Toch kon hij enige verbazing over de onderwerpkeuze van de twee Kamerleden niet verbergen. ‘Er zijn veel vraagstukken in de zorg, dan is het bijzonder om hier het licht op te zetten’, merkte hij op. Een andere inzet zag hij niet weggelegd voor het kabinet op dit vlak. Volgens hem doet het kabinet genoeg met het klimaatakkoord, en toont de zorgsector al voldoende initiatief met de eigen Green Deal-afspraken.
Ellemeet noemde als voorbeeld dat artsen nu narcosemiddelen gebruik die ‘met flinke broeikasgassen gepaard gaan’, terwijl er goede alternatieven beschikbaar zouden zijn. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vroeg zorgelijk of veiligheid niet voorop moest staan in ok’s. Dat bevestigde Ellemeet, die erop wees dat ze niet op de stoel van artsen wil gaan zitten, maar juist dit voorbeeld gaf omdat artsen dat zelf hadden verteld.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties