In tien jaar nam het aantal artsen in de OESO-landen toe
Plaats een reactieElke twee jaar neemt OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de gezondheidszorg in 38 landen onder de loep aan de hand van verschillende factoren. Een ervan is de verhouding dokters en inwoners. Die laat zien dat het aantal artsen verhoudingsgewijs steeg in tien jaar tijd.
In alle OESO-landen nam het aantal artsen sneller toe dan de bevolkingsomvang. Daardoor steeg het aantal artsen per duizend inwoners van 3,2 in 2011 naar 3,7 in 2021. Voor Nederland was dat 3,9 per duizend inwoners in 2021.
Studenten
Deze toename komt deels door een stijging in het aantal afgestudeerde geneeskundestudenten per 100 duizend inwoners. In Nederland was die stijging ruim 50 procent in twintig jaar. Daarmee stond de teller in 2021 op 15,5 afgestudeerden per 100 duizend inwoners. Dat is net iets boven het gemiddelde. In sommige landen zorgden internationale studenten voor een groot deel van de toename, zoals in Roemenië en Ierland, terwijl in andere landen relatief veel studenten naar het buitenland trokken om daar geneeskunde te studeren en na het afstuderen keerden die weer terug naar het thuisland, zoals in Noorwegen, Zweden en Finland. In Nederland werken relatief weinig artsen die uit het buiteland afkomstig zijn, gebaseerd op nationaliteit. Alleen in Polen, Italië en Litouwen ligt dat percentage nog lager.
Huisartsen
In veel OESO-landen nam het inkomensverschil tussen medisch specialisten en huisartsen toe, maar niet in Nederland. Hier nam het verschil juist af. Vanwege het tekort aan huisartsen wijzen een aantal OESO-landen steeds meer opleidingsplekken toe aan de huisartsgeneeskunde. Dat geldt ook voor Nederland. Gemiddeld staat minder dan een kwart van de artsen in de OESO-landen geregistreerd als huisarts. Wel meldt het rapport dat de definitie van huisarts tussen landen verschilt, wat vergelijken moeilijk maakt. Opvallend is dat een aantal landen een relatief groot aandeel artsen heeft dat (nog) niet in opleiding is, zoals de Scandinavische landen. In Nederland staat dat zogenoemde ‘basisartsenreservoir’ de laatste tijd erg in de belangstelling. Het zou om zo’n 12 duizend artsen gaan.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties