Huisartsenorganisatie wint aanbesteding arrestantenzorg in gehele land
3 reactiesHuisartsenorganisatie Arts en Zorg heeft de aanbesteding voor de medische arrestantenzorg in het gehele land gewonnen. Tot nu toe leverden met name forensisch artsen bij GGD’s deze zorg. De gunning wordt eind maart definitief, aangezien partijen nog bezwaar kunnen maken.
Het nieuws over de aanbesteding is nog niet officieel, maar na navraag van Medisch Contact bevestigt Arts en Zorg de informatie. De politie, die de aanbesteding doet, kan nog niet aangeven welke partij de aanbestedingsprocedure wint, aangezien de bezwaarprocedure nog loopt.
Arts en Zorg deed al arrestantenzorg in de regio Haaglanden, maar mag dit bij een definitieve gunning dus voor het hele land doen. ‘In Haaglanden zetten we huisartsen, basisartsen en verpleegkundigen in om de zorg te leveren’, vertelt huisarts Paulus Lips, medisch directeur van Arts en Zorg, aan Medisch Contact. ‘Waarschijnlijk gaan we dat ook zo doen in de regio’s die we erbij krijgen. Of we ook het personeel dat nu deze zorg levert, meestal bij GGD’s, ook gaan inzetten, weten we nog niet. Nadat de gunning definitief is, gaan we hierover in de regio’s afspraken maken.’ Arts en Zorg heeft verspreid over het land 21 huisartsenpraktijken, levert huisartsenzorg in zeven penitentiaire inrichtingen en op alle Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)-locaties.
Brancheverenging GGD GHOR Nederland laat via een woordvoerder weten niet inhoudelijk te reageren zolang de bezwaarperiode nog loopt.
‘Bom’
In 2017 adviseerde de commissie-Hoes in het rapport ‘Toekomst voor de forensische geneeskunde’ aan het ministerie van Justitie en Veiligheid dat de arrestantenzorg een markttaak is. Sindsdien zijn er meerdere aanbestedingsrondes geweest, waarvan sommigen mislukten. Forensisch arts Jeroen Timmerman (GGD Amsterdam) – die zich in blogs voor Medisch Contact jarenlang zorgen maakte over de aanbesteding in de arrestantenzorg – vindt het nieuws ‘zeer teleurstellend’. ‘Ik maak mij grote zorgen of de arrestanten straks nog wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit is geen zorg die je over moet laten aan onervaren, net afgestudeerde medici, bijvoorbeeld. De grote vraag is of een partij zoals Arts en Zorg in staat is om de benodigde bekwame mensen bij elkaar te krijgen. De ervaren forensisch artsen en forensisch verpleegkundigen werken grotendeels bij de GGD.’ Ook voor de opleiding tot forensisch arts kan dit grote gevolgen hebben, denkt Timmerman. ‘Een paar jaar geleden is een nieuwe driejarige opleiding tot forensisch arts opgezet om goede medische arrestantenzorg en medische forensische expertise te garanderen. Door de arrestantenzorg eruit te halen wordt het vak beslist onaantrekkelijker en minder samenhangend: dit is een bom onder de opleiding. En dan lopen we het risico dat de instroom van nieuwe forensisch artsen, die net op stoom komt, weer in elkaar zakt.’
Lees ook
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid , Rotterdam
Ik kan dit bericht - met grote impact op de dagelijkse uitvoering- niet goed volgen. Begrijp ik het nu goed dat er een club de gunning wint, die nog moet nadenken over de opzet én nog afspraken met het veld over de concrete opzet moet maken? Ergo: di...e dus de zaken nog helemaal niet rond hebben.
Ik verwijs naar de uitspraken van chef medische zaken huisarts Paulus Lips in bovenstaande artikel. Dat klinkt weinig vertrouwenwekkend.
Het doet me erg denken aan de aanbestedingsperikelen en vooral uitvoeringsproblemen bij de politie mbt arbozorg. Exit eigen dienst, en na een zelfde soort aanbesteding een totaal versnipperd landelijke opzet met enorme gaten in de kwaliteit van de dienstverlening. De goeden niet te na gesproken. Maar een briljant verkeerde keuze.
Op basis van welke criteria en voorkeuren wordt deze gunning verleent ? Een mooi verhaal met alleen maar prachtige vergezichten ? Een 'alles sal erg kom verhaal'? Geloof ons nu maar op onze blauwe ogen ? Zoals menig gecertificeerde arbodienst het ook aan de Politie heeft verkocht.
Of is dit gewoon een Co Med variant ?
Ik deel de scepsis van collega Timmermans dan ook voor 120%. Dit komt vrij dom over . Of vergis ik me nu ? Ik laat me graag van het tegenovergestelde overtuigen. Dus kom maar door met die bijsluiter van Arts en Zorg.
Of is het gewoonlandjepik in zorgland ?
[Reactie gewijzigd door Algra, Dolf op 11-03-2025 13:47]
M.M. Mulders
Forensisch arts KNMG, Wadenoijen
Geremd door het sentiment dat kleeft aan het gevoel “een slechte verliezer” te zijn, zet ik dit bezwaar nu toch aan de kant en spreek ik mij uit. Omdat de impact van de aanbestedingsuitslag MAZ te groot is. Het einde van ons vak komt hiermee in zicht....
Forensische geneeskunde kan niet bestaan zonder medische arrestantenzorg en medische arrestantenzorg kan niet bestaan zonder de forensische geneeskunde.
Sinds een aantal jaar hebben we, na lang en hard werken, het voor elkaar gekregen dat er een degelijke medisch specialistische vervolgopleiding is gekomen voor ons vak. Een opleiding door de overheid erkend en mede gefinancierd. Een voornaam deel van deze opleiding bestaat uit medische arrestantenzorg met stages in deze tak van sport, maar ook in de verslavingszorg, daklozenzorg en psychiatrie. We zien langzaam een tegenbeweging op gang komen als het gaat om de vergrijzing van forensisch artsen: er is een beperkte maar constante stroom jonge dokters die kiest voor dit dynamisch vak. Het vak zal aantrekkelijkheid verliezen als MAZ daadwerkelijk niet meer valt onder de forensische geneeskunde, en daarmee komt ook de continuïteit van FMO en lijkschouw in het gevaar.
Niet voor niets behoort MAZ tot het takenpakket van de forensisch arts. Niet voor niets bestaat veel tijd in de opleiding tot forensisch arts aan het bekwamen in het leveren van zorg aan deze bijzondere doelgroep in een nog meer bijzondere setting. Deze zorg zal met de huidige ontwikkeling in handen komen van niet specifiek opgeleide zorgverleners (verpleegkundigen?, verzorgenden?, basisartsen?, huisartsen?). Dit betekent een groot risico voor de kwaliteit van zorg aan ingeslotenen.
Forensische geneeskunde bestaat uit drie grote pijlers: MAZ, FMO en lijkschouw. Het vak is in dat opzicht vergelijkbaar met de KNO-heelkunde. Het zou toch ondenkbaar zijn dat besloten wordt dat van de ene op de andere dag de oorheelkunde weggenomen wordt bij de KNO-artsen. Met als gevolg dat je als patiënt voor oorheelkundige problematiek aangewezen bent op basisartsen. Het land zou te klein zijn...
Met de keuze van MAZ door niet forensisch artsen, valt de volledige kwaliteitsborging (opleiding en herregistratie op dit vakgebied) weg. Een risico met een grote maatschappelijke impact en een scenario waarbij ook de continuïteit van FMO en forensische lijkschouw gevaar loopt. Ik denk dat de betrokken overheidsfunctionarissen op hoog niveau onvoldoende zicht hebben op wat er nu gebeurt en wat de gevolgen zullen zijn. Het is tijd dat wij hen wakker schudden.
Het Forensisch Medisch Genootschap roep ik op tot het ondernemen van acute actie. Misschien kan de KNMG ook wat voor ons betekenen?
Aan de verantwoordelijke Ministers de oproep: stop deze aanbesteding en neem tijd om te bezinnen op het risico wat we als maatschappij over ons af dreigen te roepen: medische zorg voor de meest kwetsbaren van inferieure kwaliteit met de specialist buiten spel gezet én een dreigend tekort aan forensisch artsen voor lijkschouw en forensisch medisch onderzoek!
Huisarts
Een bom onder het huisartsenvak en de forensische geneeskunde tegelijk. Wat een winnaars…