Honorariumstijging specialisten in pas met salarisstijging ander personeel
Plaats een reactieHet honorarium van medisch specialisten steeg vorig jaar bijna gelijk met de salarissen van overig ziekenhuispersoneel. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisbenchmark van advies- en accountantsbureau BDO. De flink verslechterde financiële gezondheid van algemene ziekenhuizen bedreigt volgens BDO de transformatie naar passende zorg.
BDO, dat jaarlijks peilt hoe de financiële situatie van ziekenhuizen is, geeft algemene ziekenhuizen dit jaar een gemiddeld rapportcijfer van 5,5 op basis van het boekjaar 2023. Dat is een forse daling ten opzichte van de 7,1 een jaar eerder. BDO noemt deze teruggang ‘logisch en geen verrassing’. De in het Integraal Zorgakkoord (IZA) ingezette veranderingen naar passende zorg vragen investeringen in vastgoed, ICT en duurzaamheid, maar leiden niet meteen tot financiële opbrengsten, aldus het hoofd van BDO’s zorgtak Vincent Eversdijk.
Flinterdun
Tegelijkertijd houden algemene ziekenhuizen structurele problemen, zoals tegenvallende resultaten. Zo daalde het gemiddelde rendement naar 1,27 procent. ‘Een flinterdunne marge’, aldus Eversdijk, en een marge die bovendien ‘naar de ondergrens gaat van het minimum dat banken stellen’. Die dalende resultaten waren over 2023 minder te verklaren uit stijgende loonkosten, zoals in de afgelopen jaren, maar nu vooral door een stijging van patiëntgebonden kosten, onderhouds- en energiekosten. Loonkosten maken wel bijna 60 procent uit van de kosten van algemene ziekenhuizen, maar dat aandeel is gelijk aan dat van het voorgaande jaar. De kosten voor personeel namen toe met 6,6 procent, het honorarium voor vrijgevestigde medisch specialisten met 6,4 procent. Die stijgingen worden volgens BDO gecompenseerd door hogere tarieven en toenemende productie.
Kantelpunt
Volgens BDO is er inmiddels sprake van een ‘kantelpunt’ door de jarenlange trends van verminderde resultaten en verminderde investeringen die het bureau in opeenvolgende benchmarks signaleerde. De investeringen die algemene ziekenhuizen nog wel doen, zijn vooral vervangingsinvesteringen. Ziekenhuisbesturen zitten volgens BDO in een ‘investeringsdilemma’, omdat ze wel willen investeren in vernieuwingen, maar dit gezien de kleine marge tot risico’s leidt.
BDO vergeleek ook de financiële situaties van umc’s. Ook van deze instellingen daalde de financiële gezondheid maar minder hard (en tot een 7) omdat umc’s, deels door incidentele baten, een beter gemiddeld rendement hadden in 2023. Hun wachten echter bezuinigingen vanuit de overheid.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties