Grote zorgen om sterke toename mpox in Afrikaanse landen
Plaats een reactieWetenschappers van het gezondheidsagentschap Africa CDC hebben hun zorgen geuit over de recente sterke toename van het aantal gevallen van mpox. Het heeft de noodsituatie uitgeroepen, zodat betere maatregelen genomen kunnen worden. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft mpox opnieuw aangemerkt als gevaar voor de internationale volksgezondheid.
De afgelopen twee jaar zijn al bijna 40 duizend gevallen van mpox bekend in zestien Afrikaanse landen, met ruim 1450 doden als gevolg. Dit jaar is het aantal besmettingen sterk toegenomen ten opzichte van 2023. Het besmettelijke virus, eerder bekend als het apenpokkenvirus, heeft zich nu verspreid in ten minste dertien Afrikaanse landen, waaronder landen die er eerder niet mee te maken hadden zoals Burundi, Kenia, Oeganda en Rwanda. Tot nu toe hebben deze dertien landen in 2024 2863 gevallen en 517 sterfgevallen bevestigd, voornamelijk in de Democratische Republiek Congo, waar met name kinderen ziek worden.
Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) meldt dat begin augustus 2024 op het hele continent meer dan 17 duizend vermoedelijke mpox-gevallen zijn. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 7146 gevallen in 2022 en de 14.957 gevallen in heel 2023. ‘Dit is slechts het topje van de ijsberg als we kijken naar de vele zwakke punten in surveillance, laboratoriumtests en het bron- en contactonderzoek’, stelt de gezondheidsorganisatie in een verklaring.
Nieuwe variant
Met name een nieuwe variant, die dodelijker is, baart onderzoekers zorgen. Deze tweede variant is besmettelijker, zo valt onder meer te lezen in het tijdschrift Nature, en veroorzaakt huiduitslag over het hele lichaam en niet alleen op het gezicht en geslachtsdelen, zoals bij de eerste virusstam.
De getroffen landen krijgen ondersteuning. Zo heeft Africa CDC een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Europese Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) van de Europese Commissie en het Deense bedrijf Bavarian Nordic om ruim 215 duizend doses te leveren van het mpox-vaccin.
In 2022 was er een wereldwijde uitbraak van mpox, dat in 1970 voor het eerst werd vastgesteld in toenmalig Zaïre (nu Congo). Ook Nederland kreeg er in 2022 mee te maken, het was gedurende een halfjaar een meldingsplichtige ziekte en tienduizenden mensen zijn gevaccineerd. Sinds het begin van de uitbraak in april 2022 tot en met 27 juni 2024 zijn in Nederland bij 1306 mensen mpox vastgesteld.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties