Gezondheidsklachten na sterilisatie met veertjes van Essure: waarschijnlijk niet door metalen
Plaats een reactie
De kans is zeer klein dat potentieel toxische metalen de oorzaak zijn van de gezondheidsklachten bij vrouwen die met veertjes van het merk Essure zijn gesteriliseerd. Wat de klachten dan veroorzaakt, blijft onduidelijk. Dat schrijft het RIVM in een rapport dat gisteren verscheen.
Het RIVM heeft de veiligheid en risico’s van de mogelijk toxische metalen uit de Essure-sterilisatieveertjes onderzocht. Het instituut bestuurde de wetenschappelijk literatuur en sprak meerdere experts, waaronder chemici en toxicologen. Vooral naar de rol van nikkel zijn grote klinische prospectieve studies gedaan, waaruit blijkt dat allergie voor dit metaal geen rol speelt. Daarnaast hebben zeven studies gemeten of Essure metalen afgeeft aan het omringende weefsel, zoals nikkel, titanium, tin, chroom en ijzer. In deze studies zijn inderdaad concentraties van metalen in het omliggende weefsel gevonden. De geraadpleegde chemici en toxicologen geven echter aan dat de metalen in Essure ook in andere implantaten zoals stents, het milieu en vele gebruiksvoorwerpen zitten. Bovendien zijn de hoeveelheden metalen in Essure relatief laag, waardoor ze het onwaarschijnlijk vinden dat deze de gezondheidsklachten veroorzaken. Tegelijkertijd concludeert het RIVM dat grotere studies nodig zijn om het verband tussen metalen en de klachten echt uit te sluiten.
Essure kwam in 2001 op de markt, als alternatief voor de traditionele chirurgische sterilisatiemethode voor vrouwen. Bij de Essure-methode worden metalen veertjes hysteroscopisch in beide eileiders gebracht waardoor deze dichtgroeien. Tussen 2002 en 2017 werden in Nederland ongeveer 30.000 vrouwen via Essure gesteriliseerd. Nadat bleek dat veel vrouwen na de plaatsing gezondheidsklachten kregen, zoals pijn, vermoeidheid, hevige bloedingen en geheugenverlies haalde de fabrikant het product van de markt.
Naar schatting werden daarna bij 4.000 patiënten in Nederland de veertjes verwijderd. Bij die verwijderingen zien gynaecologen soms verkalkingen op het implantaat en een implantaat dat aanvoelt als een keiharde spijker.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties