Geen hoger salaris voor bestuursleden Erasmus MC
4 reactiesHet Erasmus MC wil bestuursleden Paul Boomkamp en Dirk Schraven méér betalen dan de Wet normering topinkomens toestaat. Maar de minister voor Langdurige Zorg en Sport staat een uitzondering niet toe. De rechter geeft de minister daarin gelijk. Dat blijkt uit de uitspraak van de bestuursrechter in twee beroepszaken die het Erasmus aanspande tegen de minister.
Volgens het Erasmus MC zou er voor Boomkamp en Schraven, beiden geen medisch specialisten, een uitzondering moeten worden gemaakt op het maximumjaarinkomen voor bestuurders in de (semi)publieke sector. In 2023 is dat 233 duizend euro en in 2025 246 duizend euro. Ook wil het Erasmus MC dat de uitzondering met terugwerkende kracht wordt gemaakt vanaf het moment dat beide bestuurders in dienst traden. Boomkamp startte in november 2019 en Schraven in september 2019.
Exceptioneel
Volgens het Erasmus MC is er sprake van ‘exceptionele’ concurrentie voor de positie van bestuurders op topniveau voor complexe organisaties zoals zijzelf. Het zou moeilijk zijn voor een universitair ziekenhuis om goede bestuurders te vinden die genoegen nemen met het wettelijke maximuminkomen. Boomkamp en Schraven hebben volgens het Erasmus MC het salaris onder protest geaccepteerd en onder expliciete voorwaarde dat er een uitzondering zou worden aangevraagd. Het Rotterdamse ziekenhuis zegt te vrezen voor het vertrek van deze bestuurders wanneer de uitzondering niet wordt gemaakt.
De bestuursrechter oordeelt echter dat het gegeven dat het Erasmus MC een universitair ziekenhuis is en daarmee een complexe organisatie, geen reden is voor een uitzondering. Dan zou voor alle universitaire ziekenhuizen een uitzondering moeten worden gemaakt. Verder is de bestuursrechter het met de minister eens dat het niet onmogelijk is gebleken om de bestuursfuncties in te vullen, Boomkamp en Schraven hébben de functie immers aanvaard, ook al betekende dat een inkomstenterugval.
Discriminatie
Daarnaast stelt het Erasmus MC dat de eerdere afwijzing van het verzoek aan de minister om een uitzondering te maken voor Boomkamp en Schraven in strijd is met onder meer het verbod op discriminatie, het gelijkheidsbeginsel en het verbod op willekeur. Er is namelijk wél een uitzondering gemaakt voor een van de andere bestuursleden, medisch specialist Stefan Sleijfer. Medisch specialisten zijn uitgezonderd van de Wet normering topinkomens, ook als zij managementtaken uitvoeren. Maar wat het Erasmus MC betreft motiveert de minister onvoldoende waaróm dit gerechtvaardigd zou zijn. Maar de bestuursrechter geeft ook hierin het Erasmus MC geen gelijk.
Het Erasmus MC laat in een statement van de raad van toezicht weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst van de rechtszaken. ‘Het Erasmus MC is qua complexiteit vergelijkbaar met andere grote publieke instellingen, maar ook met zorgverzekeraars, waarvoor wel uitzonderingen aan bestuurders zijn toegestaan. Het is juist deze willekeur die wij niet goed begrijpen en waarvoor we een principiële toets van de rechter hebben gevraagd.’
Voor een vierde bestuurslid, Joke Boonstra, is Erasmus MC niet naar de rechter gestapt om een hoger salaris te bewerkstelligen. Zij is aangetreden in september 2017 en daarom is de termijn waarin een uitzondering zou moeten worden aangevraagd al verstreken, licht een Erasmus MC-woordvoerder desgevraagd toe.
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het staat me bij dat we de "Balkenende-norm" ooit hebben bedacht. De eindverantwoordelijkheid van de Minister President is m.i. oneindig veel groter dan die van een bestuurder van een UMC. De genoemde salarissen liggen ruim boven deze norm (= het sal...aris van de Minister President), dus eigenlijk zouden de salarissen zelfs lager moeten zijn, een slordige 40.000 boven de norm liggen ze namelijk. Er zijn ook wat vragen te beantwoorden in dit geval door de Raad van Toezicht, zij hebben deze sollicitatieprocedures gedaan en bieden blijkbaar ruim boven de "Balkenende-norm".
M.J. van Hoof
psychiater, Leiden
Zouden de bestuursleden zich niet eens moeten schamen dat ze dit soort exorbitante bedragen menen waard te zijn? Hoezo? Meer uren in een dag dan 24 uur soms? Harder werkend dat een gemiddeld werknemer van het Erasmus MC? Ik denk het niet. Ik denk wel... voorzien van een groter ego. Maar dat hoeft niet nog verder opgeblazen te worden lijkt me. Tijd voor de RvT van het Erasmus MC om eens de menselijke maat te gaan hanteren en eerst de patiëntenzorg te verbeteren alvorens geld toe te kennen aan mensen die werkelijk meer dan genoeg, eerder veel meer dan goed voor hen is, verdienen.
[Reactie gewijzigd door Hoof, Marie-José van op 07-09-2024 21:49]
arts, Goes
Ironisch om te zien, dat er hemel en aarde moet worden verzet om het salaris van de handen aan bed een fractie te doen verhogen. Maar dat er anderszijds exorbitante bedragen worden betaald voor bestuurders! Zelfs medisch specialisten in loondienst ko...men niet aan zulke getalen.
Genoeg bekwame andere lui, die bereid is die functie van bestuurders over te nemen voor stukken minder.
M.M.M. Linders
jeugdarts in opleiding, St Agatha
Misschien ben ik hiervoor te nuchter en ik ben natuurlijk maar een "eenvoudige" jeugdarts, maar ik geef de rechter groot gelijk. De normering is er niet voor niks, zorggeld moet zoveel mogelijk besteed worden aan zorg.
Dit soort absurde bedragen zi...jn onnodig. Het feit dat deze mannen hun contract "onder protest" hebben getekend, getuigt niet heel erg van bevlogenheid, maar klinkt eerder als rupsje-nooit-genoeg. Zitten zij dan wel op de juiste plek? Het wekt in ieder geval bij mij geen sympathie.
Het is van groot belang dat de universitaire ziekenhuizen goed bestuurd worden door capabele mensen en dat schaarse middelen op de juiste manier worden ingezet. Maar de kwaliteit van zorg wordt niet (alleen) bepaald door het management. ErasmusMC kan zijn geld beter besteden aan wetenschap en echte zorg, zoals "handen aan het bed".
Hoewel ik natuurlijk ageer tegen het idee dat werken in de zorg "een roeping" zou moeten zijn, denk ik dat bestuursleden ondanks deze normering niet op een houtje hoeven te bijten. En ik denk dat er genoeg capabele mensen zijn die het stokje (graag) over zouden willen nemen, maar die helaas niet in de bevoorrechte positie van de 7-vinkjes zitten. Als men bang is voor een slechte aanwas van capabele mensen, misschien investeren in een bredere en diversere zoekopdracht?