Europese artsen willen de papieren bijsluiter behouden, naast e-PIL
Plaats een reactieNa groen licht van de Europese Commissie is vorig maand in Nederland een proef gestart waarbij de papieren bijsluiter plaatsmaakt voor de digitale bijsluiter. Maar Europese artsen en meerdere zorgorganisaties pleiten juist voor het behoud van de papieren bijsluiter. Ze roepen wetgevers nu op om deze te behouden, náást de digitale medicijninformatie.
De bijsluiter is het bekende klein opgevouwen document dat in ieder medicijndoosje zit. In de proef wordt de papieren bijsluiter in ziekenhuizen voor medicijnen vervangen door een digitale bijsluiter; de e-PIL (electronic Patient Information Leaflet). Het gaat in de proef om uiteenlopende intramurale medicijnen van verschillende farmaceuten. Eerder hebben ook in andere Europese landen zoals België en Luxemburg pilots gedraaid.
De Europese Commissie heeft de proef goedgekeurd voor de duur van twee jaar. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) coördineert de proef met de digitale bijsluiter. Ze werkt hiervoor samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Tekorten tegengaan
De e-PIL biedt zorgverleners toegang tot de meest actuele informatie. Een ander voordeel, volgens het CBG, is dat voorraden – zonder bijsluiter in verpakking – beter over landen worden verdeeld. Dit zou helpen bij het tegengaan van tekorten.
Niettemin roepen artsen, verpleegkundigen, apothekers, ziekenhuizen en gezondheidsdiensten, consumenten, ouderen, zorgverzekeraars en non-profitgezondheidsmutualiteiten wetgevers op om papieren verpakkingsteksten te behouden en de e-PIL alleen als ‘aanvullend hulpmiddel’ te gebruiken, zo staat in een gezamenlijke verklaring te lezen op de site van de Europese artsenorganisatie CPME. Ze hebben dit naar buiten gebracht in aanloop naar onderhandelingen voor een herziening van de farmaceutische wetgeving in de EU door de Europese Commissie.
De organisaties doen een beroep op het recht van de patiënt op toegankelijke en begrijpelijke informatie en ‘inclusieve bepalingen’, waarbij niemand mag worden buitengesloten. Ook pleiten ze voor privacy en bescherming van persoonsgegevens. Vooral roepen ze op om binnen Europa een goede afweging te maken van de voor- en nadelen van de e-Pil.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties