Celstraf voor voormalig internist vanwege mishandeling patiënten met experimentele lichttherapie
Plaats een reactieEen 70-jarige voormalig internist, die bij minimaal vijf patiënten letsel veroorzaakte met een zelfverzonnen onbewezen, lichttherapie tegen kanker – terwijl hij niet meer BIG-geregistreerd was – is veroordeeld tot maximaal 24 maanden (deels voorwaardelijke) celstraf. Ook heeft de rechter een gedwongen opname opgelegd en moet de ex-arts de slachtoffers of hun nabestaanden schadevergoeding betalen.
In 2016 werd de voormalig internist al geschrapt uit het BIG-register, omdat hij patiënten experimentele geneesmiddelen toediende. Deze geneesmiddelen waren niet geregistreerd in Nederland en niet op mensen getest. Er traden ernstige bijwerkingen op en de patiënten waren onvoldoende geïnformeerd.
Opgepakt
Nadat hij als arts was doorgehaald, kwamen er vanaf 2016 toch meldingen binnen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat hij doorging met het aanbieden van experimentele behandelingen. In 2018 deed de IGJ aangifte en in 2022 werd de verdachte opgepakt, zo blijkt uit de uitspraak van Rechtbank Rotterdam.
Bij minimaal vijf patiënten diende de voormalig internist via een infuus vloeistoffen toe die bestonden uit algen, chlorin-chlorofyl, ftalocyanine of een aluminiumverbinding. Daarna ondergingen de patiënten een zogenaamde lichtbehandeling, waarbij blote huid werd belicht met een lichtbron of een lichtslang rectaal werd ingebracht. Bij de vijf patiënten ontstonden (brand)wonden, ontstekingen en pijn. De verdachte spiegelde de behandeling voor als een werkende behandeling, waarmee hij meerdere patiënten met kanker zou hebben genezen en ook zichzelf. Hij liet de slachtoffers tot 8000 euro betalen voor een behandeling.
Toestemming
De ex-arts verdedigde zichzelf onder meer door te zeggen dat de patiënten zelf instemden met de behandeling, dat hij niet met opzet letsel veroorzaakte en dat er ‘hooguit sprake was van een te positieve voorstelling van zaken, die men had moeten doorzien’. Daar gaat de rechter niet in mee; van geïnformeerde toestemming was geen sprake. De rechter stelt dat de verdachte met zijn handelswijze bewust de aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk letsel heeft aanvaard.
Toerekeningsvatbaarheid
De verdachte wordt dan ook veroordeeld vanwege zware mishandeling gepleegd met voorbedachten rade en oplichting. Wel acht de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Hoewel hij op het eerste gezicht overkomt ‘als iemand die zijn leven op orde heeft’, blijkt hij een psychotische stoornis te hebben, waarbij grootheidswaan centraal staat. Hij dicht zichzelf een irreëel grote rol toe in het genezen van kanker. Omdat de rechter de kans op herhaling groot acht – en met name wanneer de verdachte onbehandeld terugkeert in de samenleving – worden er verschillende voorwaarden gesteld aan het voorwaardelijke strafdeel. De ex-arts moet onder meer gedwongen worden opgenomen en het wordt hem verboden om te werken op het gebied van de individuele gezondheidszorg.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties