Boete voor laster in artikelen over huisarts
1 reactieEen 58-jarige man is dinsdagmiddag door de politierechter veroordeeld tot het betalen van een deels voorwaardelijke boete van 800 euro en een schadevergoeding vanwege laster in zijn artikelen over huisarts Robert-Jan van Rijn op de website CommonSenseTV.
De verdachte schreef enkele artikelen op CommonSenseTV over de, in zijn ogen, foutieve doodsverklaring die Van Rijn opgaf op het B-formulier, nadat deze een schouw had uitgevoerd bij de net overleden vader van verdachte. Van Rijn verklaarde dat de patiënt was overleden als gevolg van een besmetting met covid-19, maar daar was de zoon het niet mee eens. Nadat de familie van de patiënt een ultimatum stelde aan Van Rijn om de doodsoorzaak aan te passen op het formulier, deed de zoon onder meer aangifte tegen Van Rijn, diende hij een tuchtklacht in en stelde in de bewuste stukken op CommonSenseTV dat Van Rijn ‘een gevaarlijke gek’ was en dat patiënten bij hem uit de buurt moesten blijven. Naderhand paste hij deze bewoordingen aan. Hij schreef ook dat artsen 30 duizend euro zouden ontvangen voor elke keer dat zij covid-19 opgeven als doodsoorzaak. Deze artikelen gingen vervolgens viral op social media zoals Twitter en Facebook, waarna Van Rijn werd geconfronteerd met een groot aantal (haat)reacties.
Verkeerde bewoordingen
Volgens de verdachte, die zelf zijn verdediging voerde tijdens de zitting, is hij alleen verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen die hij publiceerde op CommonSenseTV. Hij zou niet verantwoordelijk zijn voor de wijze van verspreiding daarvan via (social) media. Hij stelt dat hij onderzoeksjournalist was en objectief verslag heeft gedaan van de gebeurtenissen. Wel had hij enkele bewoordingen beter achterwege kunnen laten, vindt hij. Hij volhardde tijdens de zitting in het standpunt dat Van Rijn een foutieve doodsoorzaak had ingevuld. Hij stelt dat Van Rijn ‘simpelweg is betrapt en in de slachtofferrol is gekropen’.
Gevaarlijke gek
De politierechter buigt zich niet over de vraag of er al dan niet terecht covid-19 is ingevuld door Van Rijn – al merkt ze wel op dat de verdachte zelf geen huisarts is. Ze stelt dat de verdachte de manier waarop verdachte heeft gepubliceerd over de gebeurtenissen, niet de goede route is geweest om zijn beklag te doen over Van Rijn. En dat hij met toevoegingen als ‘een gevaarlijke gek’ willens en wetens dingen over Van Rijn heeft gezegd waarvan hij wist dat ze niet klopten. Ze wijst daarbij op de grote gevolgen die zijn artikelen hebben gehad, onder meer omdat ze de integriteit van en het vertrouwen in de medische wereld hebben geschaad. Áls je over zoiets publiceert, moet het op een zeer zorgvuldige manier gebeuren en dat is hier niet het geval, zo stelt de politierechter tijdens de zitting.
Boete
De politierechter veroordeelt de verdachte tot een geldboete van 800 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet de verdachte een immateriële schadevergoeding van 1000 euro en 500 euro aan proceskosten betalen.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
P.J. Mitra
arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
Er was (is) sprake van twee pandemieën: COVID-19 en stupiditeit. Met als gevolg jarenlange ellende voor deze collega, (levenslange) professionele reputatieschade, beschadiging van de arts-patiëntrelatie/medische wetenschap in het algemeen en de dader... komt weg met een boete van netto 300 euro plus een fooi aan proceskosten. Ik vind daar wel wat van.
[Reactie gewijzigd door Mitra, Peter John op 28-03-2023 22:57]