Belgische huisartsen boos over vergoeding van 0 euro voor telefonisch consult
1 reactieIn België ontvangen artsen tijdelijk 0 euro voor een telefonisch consult. Daarmee willen de Belgische ziekenfondsen bijna 68,5 miljoen euro besparen. Onder artsen in België is veel ophef ontstaan over deze maatregel. Huisartsen roepen op om voorlopig patiënten helemaal niet meer telefonisch te woord te staan, zo berichten Vlaamse media.
De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft besloten dat artsen sinds 15 februari een honorarium van 0 euro krijgen voor telefonische consulten. Zij mogen de kosten hiervan niet bij zorgverzekeraars in rekening brengen en ook niet bij hun patiënten. Het gaat om artsen die zijn aangesloten bij de ziekenfondsen en voor het overgrote deel betreft het huisartsen, licht een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) desgevraagd toe.
Budgetoverschrijding
Sinds 2022 worden telefonische consulten vergoed door de Belgische ziekenfondsen. De aanleiding daarvoor was de coronacrisis. Volgens de RIZIV-woordvoerder werd bij de introductie verwacht dat dat 5 procent van de fysieke consulten zou worden vervangen door telefonische of videoconsulten. Maar zowel de fysieke als de telefonische consulten zijn sindsdien met ongeveer 4 tot 7 procent per jaar toegenomen, wat heeft geleid tot een ‘aanzienlijke budgetoverschrijding’. De woordvoerder benadrukt dat de vergoeding niet wordt afgeschaft, maar alleen tijdelijk op 0 euro wordt gezet.
Actiebereidheid
De Belgische huisartsenorganisatie Domus Medica noemt de maatregel een zware klap voor huisartsen en zegt dat de actiebereidheid onder huisartsen groot is. Volgens de huisartsenorganisatie staat de toegankelijkheid van de zorg onder druk door de maatregel. ‘Artsen kunnen nog altijd onbetaald telefonische consulten uitvoeren. Maar dat is geen structurele oplossing en toont weinig respect voor al het werk dat huisartsen uitvoeren’, aldus Domus Medica in een bericht op de eigen website. De artsenorganisatie roept op tot een crisisberaad.
Richtlijnen
Volgens de RIZIV-woordvoerder zijn er ook geen richtlijnen voor telefonische consulten en ‘is het duidelijk dat deze niet altijd optimaal georganiseerd waren’. Volgens hem wordt er nu gewerkt aan ‘een duurzame manier om ervoor te zorgen dat telefonische consulten nuttig worden gebruikt’ en aan een betere manier van financieren. Voor videoconsulten zijn volgens de woordvoerder duidelijkere richtlijnen en hiervoor zullen artsen nog wel worden betaald.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
P.J. Mitra
arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
Ik ken het Belgische systeem verder niet in detail, maar dit zou zomaar ook naar de Nederlandse situatie te vertalen zijn, gezien hoe verzekeraars in Nederland hun best lijken te doen om zichzelf bij regelmaat negatief in het nieuws te brengen.
Hoe ...precies wil men voorkomen, dat men deze mensen gewoon inplant op het normale spreekuur en dan alsnog kan declareren? Verder kan men natuurlijk niet gratis zorg verwachten, zolang de huisarts ook niet gratis kan tanken bij willekeurige Belgische tankstations en ook zijn AOV niet gratis gemaakt wordt.
[Reactie gewijzigd door Mitra, Peter John op 19-02-2025 09:51]