Begroting VWS: zorgkosten lopen op naar 109 miljard euro
Plaats een reactieDe begroting van VWS bevat weinig verrassingen, het meeste ervan was in grote lijnen al te lezen in het regeerprogramma dat het kabinet afgelopen vrijdag presenteerde. Zoals de verlaging van het eigen risico per 2027, en ook het feit dat het kabinet de acute spoedeisende hulp, acute verloskunde en de ic-afdelingen wil financieren met een vast budget (via beschikbaarheidsbekostiging). De NZa wordt gevraagd dat snel mogelijk te maken.
Het kabinet wil er daarbij voor zorgen dat de beschikbaarheid van spoedeisende zorg en acute verloskunde in iedere regio goed geregeld is. Daarom komt er aangepaste regelgeving die gevolgd moet worden als een ziekenhuis overweegt het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te beperken. Dat kost echter tijd, reden waarom er aanvankelijk een handreiking komt voor wat er in de tussentijd nodig is om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de spoedzorg in het geding komt.
Al eerder was uitgelekt dat de bezuiniging van 615 miljoen euro op de ouderenzorg voor 2025 van de baan is. Maar voor de jaren daarna staan de bezuinigingen nog wel gewoon ingepland. Ook het feit dat in 2025 de voorgenomen vergroting van de personele capaciteit bij de GGD’s niet wordt uitgevoerd was al bekend, en kon al op felle kritiek rekenen. Dat geldt ook voor de verbetering van de modellering van infectieziekte- uitbraken, de opschaling van de ic-capaciteit en het bevorderen van leveringszekerheid van medische producten – ook die liggen voorlopig stil. De beleidsmatige gevolgen daarvan ‘dienen nog nader te worden bezien’, aldus de begroting. Die overigens voor het komende jaar het ontzagwekkende bedrag van 109 miljard euro omvat.
Net als in het regeerprogramma, is er ook in de begroting veel aandacht voor personeelsschaarste. Het kabinet wil dat probleem, zoals inmiddels bekend, deels oplossen door de toepassing van ‘AI, digitalisering, standaardisering, automatisering en gegevensuitwisseling met inachtneming van privacy’. Zo zouden middels AI artsen patiëntendossiers kunnen laten samenvatten. Volgens de begroting laat een praktijkproef zien dat de administratietijd van een consult op die manier kan worden teruggebracht van 7 minuten naar minder dan 16 seconden. Verder zouden met AI conceptbrieven en e-mails automatisch gegenereerd kunnen worden, zowel in het jargon van de medisch specialist als in begrijpelijke taal voor de patiënt. De minister belooft wet- en regelgeving die dat mogelijk moet maken.
Verder wordt er gewerkt aan de bekendheid van het recht op flexibel werken, wat werknemers in staat moet stellen om werk en mantelzorg te combineren, en aan de administratieve vereenvoudiging van het verlofstelsel. De minister rekent ook op medische innovaties. Als voorbeeld noemt de begroting de inzet van de percutane aortaklepimplantatie om zo een openhartoperatie te voorkomen bij een beschadigde hartklep. En verder geldt dat zorg die niet effectief is niet in het pakket thuishoort. Er komt wet- en regelgeving die het Zorginstituut meer armslag moet geven om in dat opzicht scherpere keuzes te maken.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties