Artsenorganisaties willen herziening preferentiebeleid
1 reactiePas het preferentiebeleid aan. Dat is de oproep die drie artsenorganisaties samen met zorgverzekeraar DSW doen aan het demissionaire kabinet. Zij willen dat er prijzen worden gehanteerd ‘waarmee Nederland niet achteraan staat’, en dat er meer preferente middelen per behandeling worden aangewezen.
Huisartsencomité De Bevlogen Huisartsen, de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) hebben met zorgverzekeraar DSW een petitie opgesteld met de bedoeling ingezamelde handtekeningen aan VWS-minister Pia Dijkstra aan te bieden als de Tweede Kamer eind mei debatteert over het geneesmiddelenbeleid. Tot nu toe is de petitie ruim vierduizend keer ondertekend.
‘Doorgeschoten’
Het is niet de bedoeling van de partijen om het preferentiebeleid helemaal af te schaffen, licht initiatiefnemer en huisarts Dennis Boon toe. ‘Maar we willen dat er prijzen komen waarvoor leveranciers wel willen blijven leveren. Met de laagste prijs sta je achteraan.’ Hij noemt het huidige beleid ‘doorgeschoten nu er alleen wordt gelet op de inkoopprijs voor zorgverzekeraars’. Hij mist ‘inzicht in de andere effecten’, zoals ’extra consulten en extra opnames’.
De betrokken organisaties wijzen erop dat tekorten de ‘patiëntveiligheid in gevaar’ brengen. Als patiënten moeten switchen van medicatie raken zij verward door wijzigingen in de vorm, kleur en toediening en maken daardoor fouten, waarschuwen ze, wat leidt tot extra zorgkosten’. Behalve patiënten raken ook apothekers en artsen onnodig belast door ‘dagelijkse’ confrontaties met medicijntekorten, aldus de organisaties.
Medisch Contact publiceert binnenkort de uitkomst van een enquête die onder artsen is gehouden over de gevolgen die zij ervaren van het geneesmiddelentekort.
Lees ook
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Terechte eis, het preferentiebeleid zorg al 15 jaar voor veel onrust bij patienten en dus ook bij huisarts , huisartsassistentes en apotheekassistentes. Makkelijk besparen voor de zorgverzekeraar als de je de verloren tijd van een ander toch niet ...vergoed. Daarnaast belanden regelmatig patiënten in het ziekenhuis door het verwarren van medicatie of door het (zonder overleg) stoppen met medicatie omdat het zoveelste generiek niet bevalt.