Artsen pleiten voor meer aandacht preventie dementie
Plaats een reactieEr is in de aanpak van dementie te weinig aandacht voor preventie. Dat schrijven arts maatschappij en gezondheid Karine van ’t Land en geriater Marcel Olde Rikkert in een open brief in NRC. Zij stellen dat een serieuze aanpak van dementiepreventie in Nederland jaarlijks een afname van vijfduizend nieuwe patiënten zou kunnen betekenen en een besparing tot 2 miljard euro.
De auteurs van de brief, die door 67 artsen, zorgprofessionals en opiniemakers is ondertekend, stellen dat dementie de duurste ziekte in Nederland is. Volgens hen gaat er meer dan 9 miljard euro van de VWS-begroting naar zorg voor mensen met dementie. Zij verwachten bovendien dat de kosten van dementie explosief zullen stijgen en dat er in 2040 een verdubbeling van het aantal patiënten zal zijn tot meer dan een half miljoen. Volgens hen is het ministerie van VWS voortvarend bezig met campagnes, maar wordt één evident grote kans niet benut, namelijk de preventie van dementie.
De auteurs vinden dat er meer moet worden ingezet op leefstijlinterventie en dat preventie van dementie ook aandacht moet krijgen in publiekscampagnes. Een van de dingen waarvoor zij aandacht willen vragen is het invoeren van een suikertaks.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties